miercuri, 28 mai 2014

Voluntariatul recunoscut ca experiență profesională

Zi istorică pentru societatea civilă din România – miercuri, 27 mai 2014, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat cu majoritate de voturi proiectul de lege care reglementează activitatea de voluntariat în România.

Este un succes, dar și o dovadă a perseverenței tinerii generații, că astăzi avem vot final pe un proiect de lege depus acum aproape 8 luni. Cel mai important rol în acest demers l-au avut sutele de reprezentanți ai ONG-urilor de specialitate, care au arătat curaj și implicare ca să își vadă visul împlinit.

Legea reglementează definiția și contractul voluntariatului, precum și certificatul însoțit de un raport de activitate, care poate fi eliberat la cerere dupa stagiul efectuat. Noua lege prevede că încheierea unui contract de voluntariat devine obligatorie.

Principala realizare a actului normativ este că în sfârșit, voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională, România astfel intrând în rândul țărilor europene unde aceste prevederi funcționează de câțiva ani buni. De acum încolo, tinerii care în timpul studiilor participă la acţiuni de voluntariat vor putea să-şi găsească mai uşor locuri de muncă, lipsa de experiență nemaifiind considerată un impediment.

Sperăm că de azi vom observa o creștere a numărului persoanelor implicate în activități de voluntariat în țara noastră, care la acest capitol este încă codașa Europei.

Voluntarii trebuie să înțeleagă că principalii beneficiari sunt chiar ei înșiși!

luni, 19 mai 2014

Ioan Pecura din Poienile de Sub Munte are nevoie de ajutor

Deseori greutățile cu care se confruntă semenii noștri depăşeşte orice imaginație. A rămas văduv și cu 11 copii. În ciuda greutăţilor, a încercat să asigure copiilor toate cele necesare pentru un trai decent. Însă acum simte că a ajuns la capătul puterilor. Poate și pentru că o parte dintre copii sunt bolnavi și el nu mai are cum să îi ajute. Aceasta este în doar câteva cuvinte povestea lui Ioan Pecura, un localnic din Poienile de Sub Munte.  

 De la distanță se zărește o casă, însă cum te apropii mai mult de ea îți dai seama că mai sunt multe de făcut. Fără uși, fără o parte din geamuri. În față se joacă trei fete frumoase foc. Deși sărăcăcios îmbrăcate, cocoanele sunt fericite. Asta pentru că sunt prea mici ca să înțeleagă drama cu care se confruntă părintele lor. Ioan a ridicat o casă cu două camere, pe vremea când avea un loc de muncă. Împreună cu soția s-au gândit că aici vor petrece zile fericite. Dar nu a fost să fie așa. Rând pe rând au venit pe lume cei 11 copii. Însă mama lor a aflat că suferă de o boală fără leac: cancer. Apoi s-a stins și a plecat de lângă puii ei lăsând un gol imens în sufletele lor. 


Copiii sunt harnici și nu se dau la o parte atunci când trebuie să muncească chiar și pentru o farfurie cu mâncare. Vasilică are doar 12 ani, dar merge cu oile la stână. Știe că așa poate să ducă fraților săi puțin caș, urdă sau alte produse alimentare. Ioan lucrează acum cu ziua. La fel fac și copiii mai mari. Toate cele 11 suflete trăiesc de pe urma alocațiilor de stat ale copiilor și două indemnizații de handicap. În total 600 de lei. 

Casa ridicată nu poate fi locuită. Așa că toți stau într-o cameră mică, unde au îngrămădit câteva paturi și o mobilă de bucătărie. Pentru a reuși să se mute, familia Pecura are nevoie de ajutor. Rigips, saci cu nisip, ciment, cărămidă și multe alte materiale de construcție.
Orice sprijin venit din partea oamenilor inimoși le poate dărui bucurie acestor copii și tatălui lor. Haine, produse alimentare, încălțăminte, sunt binevenite pentru copiii care au vârste cuprinse între 2 și 10 ani, dar și pentru cei mari, de 18–24 de ani.



Punct de colectare:
Bdul București nr. 5, în fiecare zi de miercuri între orele 12-15
Cont donații: RO96CECEMM0130RON0583904

joi, 15 mai 2014

Alege să fii informat! - 15 mai 2014



Alege să fii informat!

Cultura generală reprezintă ansamblul valorilor spirituale, provenite din toate domeniile cunoașterii și ale activității umane : știință, tehnologie, artă, economie, politică, filosofle, religie , confirmate la nivel social și din perspectivă istorică.

Într-un secol al vitezei unde apar schimbări la fiecare pas – de mentalitate, de sistem de apreciere a valorilor – ne întrebăm deseori unde ne încadrăm cu bagajul de cunoștințe asimilat de-a lungul timpului.

Cât de mare este bagajul tău de cunoștințe? Crezi că ar mai fi loc sa adaugi informații noi?

Acum îți sunt puse la dispoziție cele mai importante informații despre lumea ta!
Adoptând principiul evoluției prin cultură generala, membrii Fundației Liviu Marian Pop vor distribui, săptămânal, pliante cu noțiuni de cultură generală în Baia Mare , Sighetu Marmației, Vișeu de Jos și Borșa.

Alege să fii informat!

marți, 6 mai 2014

Doi tineri băimăreni, sprijiniți de Fundația Liviu Marian Pop

Fundația Liviu Marian Pop este mereu aproape de persoanele aflate în impas. Prin intermediul acestei organizații non-guvernamentale a fost sprijinită băimăreanca Maria Larisa Onț, elevă în clasa a XI-a la Liceul Sanitar, care speră ca într-o bună zi să devină asistent medical. În ciuda faptului că provine dintr-o familie cu venituri modeste, având opt frați, Maria își dorește să urmeze cursurile Școlii Postliceale Sanitare din Baia Mare. Având probleme cu vederea, Fundația Liviu Marian Pop a reușit să găsească înțelegere la Optica Milano și să achiziționeze o pereche de ochelari în valoare de 500 de lei.

Fundația Liviu Marian Pop a reușit să sponsorizeze participarea la un turneu de baschet a lui Erik Trif. Băiatul are 14 ani și este din Baia Mare. Legitimat la Clubul Sportiv BC Olimpic Baia Mare, tânărul a obținut titlul de ”Cel mai bun apărător” la cea de-a IV-a ediție a Cupei Olimpic. Cu toate că a demonstrat că este talentat, calificându-se cu echipa în turneul semifinal de baschet al României, Erik nu avea cum să fie pe teren alături de echipă, având în vedere situația sa financiară. Fundația Liviu Marian Pop i-a asigurat atât cheltuielile de deplasare, cât și cele legate de participarea la campionat. 

Scopul fundației este de a fi mereu aproape de maramureșeni. Iată că și de această dată s-a reușit acest lucru prrin intermediul oamenilor cu suflet care au înțeles cât de important este să oferi bucurie și speranță celor aflați în situații critice.