sâmbătă, 21 februarie 2015

Fundația Liviu Marian Pop se implică în promovarea Maramureșului

Nimic nu se compară cu frumusețea locurilor din Maramureș. Departe de agitația orașelor, aici poți găsi liniștea de care ai nevoie . Oameni de omenie, cu sufletul deschis, sunt gata să te primească la ei în casă și să îți pună pe masă doar bucate alese. Pentru că musafirii sunt cinstiți cu tot ce-i mai bun.

Fundația Liviu Marian Pop, alături de partenerii Scorilo Turism și Simplify Travel, derulează, între 26 februarie și 1 martie, acțiunea de promovare "Turist în Maramureș – Tradiții & Obiceiuri străvechi", primul eveniment în cadrul proiectului Mândru de România. 

În cadrul acțiunii, au fost invitați realizatori de emisiuni de turism și monden, bloggeri culinari și reprezentanți ai canalelor de știri. Aceștia vor avea numeroase întâlniri cu meșterii populari, vor vizita gratuit obiectivele turistice, transportul și cazarea la Pensiunea agroturistică Sub Cetate la Matei, comuna Oncești vor fi asigurate de organizatori. 

Aceștia sunt invitați să poposească pentru câteva zile în casele meșterilor populari din Poienile Izei, Bârsana, Sighetu Marmației și Săpânța. Aici vor putea afla totul despre portul popular, atelierele de țesătorie, ansamblul arhaic de morărit și panificație. Nu vor lipsi atelierele de creație, începând de la confecționatul opincilor, la țesălatul lânii, până la picturile pe icoane și multe alte meșteșuguri, atât de frumoase.

Cu siguranță vor fi încântați să descopere frumusețile locurilor și să viziteze principalele obiective turistice de pe Valea Izei, Săpânța, pentru a lua cu ei amintiri de neprețuit care să dăinuie, ca dovadă că frumusețea României merită redescoperită!

Alege sa fii informat! - 21 februarie - Ziua mondială a limbii materne



În fiecare an, pe 21 februarie, în întreaga lume, se celebrează Ziua mondială a limbii materne. La conferința generală UNESCO din noiembrie 1999, data de 21 februarie a fiecarui an a fost proclamată  ca Ziua mondială a limbii materne. Este considerată  Limba maternă, prima limbă învățată de un individ.
În anul 2000 Organizația Națiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată această zi, iar principalul scop a fost de a promova multitudinea lingvistică, conștientizarea, întelegerea și dialogul pe această temă.
Deși la nivel mondial se regăsesc peste 6500 de limbi materne, peste jumătate sunt amenințate cu dispariția.
Cea mai vorbită limbă de pe glob este limba mandarina, un dialect al limbii chineze,vorbită  de un milliard de oameni,  iar pe locul doi se regăsește limba engleză, vorbită de aproximativ 500 de milioane de oameni.
Printre cele mai rare limbi de pe glob se regăsesc Kayardild  (insula Bentinckt de pe lângă Australia) vorbită de 10 persoane, sau Limba Votica (nord-estul Rusiei), vorbită de 20 de  persoane.
În anul 2007, Adunarea Generală a Națiunilor Unite  a cerut statelor membre  “să promoveze conservarea şi protecţia tuturor limbilor utilizate de către popoarele lumii”( Rezoluţia 61/266).
Celebrarea acestei zile are ca principal scop promovarea diversității lingvistice, dar și recunoașterea şi utilizarea limbilor materne din lume.


vineri, 20 februarie 2015

Alege să fii informat! 20 februarie Ziua Mondială a Justiţiei Sociale

În anul 2007 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat data de 20 februarie a fiecărui an ca find Ziua Mondială a Justiţiei Sociale iar prima celebrare a acestei zile a avut loc pentru prima dată doi ani mai târziu, în anul 2009. Justiţia socială stă la baza coexistenței între națiuni. Drepturile popoarelor indigene, drepturile migranților, egalitatea între sexe stau la baza principiilor dreptului social. 

Totodată, OIM, Organizaţia Internaţională a Muncii a adoptat Declaraţia privind justiţia socială pentru o globalizare echitabilă militându-se astfel pentru dreptatea socială, solidaritatea și egalitatea de şanse.

Uniunea Europeană, prin toate acțiunile sale, evidențiază o preocupare continuă în vederea promovării mediului de lucru decent, a promovării conceptului de egalitate de șanse. România, ca și stat membru al Uniunii Europene, a aderat la strategiile uniunii cu privire la dezvoltarea socială şi dezvoltarea durabilă. 

Încă din anul 1957, prin Tratatul de la Roma este enunțat principiul remunerării egale pentru muncă egală. Este interzisă discriminarea angajaţilor din statele membre pe motive de naţionalitate. 40 de ani mai târziu, în 1997, prin Tratatul de la Amsterdam este enunțat principiul nediscriminării pe motive de sex, orientare sexuală, vârstă, dizabilităţi, religie sau convingeri.

Secretarul general al Națiunilor Unite de la 1 ianuarie 2007, Ban Ki-moon, afirma "Diferențele dintre săraci și bogați sunt mari și în creștere în toată lumea. Trebuie să facem mai multe pentru a împuternici oamenii prin munca decentă, să sprijinim oamenii prin programe de protecție socială și să ne asigurăm că vocile celor săraci și marginalizați sunt auzite”

Ziua Mondială a Justiției Sociale reliefează importanța justiției sociale iar pentru Natiunile Unite, justiția socială reprezintă oglinda dezvoltării și a demnității umane.

Celebrarea acestei zile pe teritoriul statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite are ca principal scop promovarea unui mediu de lucru decent, a dezvoltării durabile, a egalitatății între sexe, a nediscriminării.