miercuri, 16 decembrie 2015

Alege să fii informat! - 18 Decembrie 1989 – După 26 de ani......

18 Decembrie 1989. Timişoara. A treia zi de proteste. Deşi de la primele ore ale dimineţii centrul Timişoarei era păzit de agenţi ai Securităţii îmbrăcaţi în haine civile pentru a nu atrage atenţia, în această zi un grup de tineri se strânge în faţa catedralei din Timişoara. Aceştia flutură tricolorul din care este decupată stema din mijloc. Cu steagurile în mână fluturând, cu stema decupată, aceştia cântă „Deşteaptă-te Române”, un cântec ce fusese înterzis încă din anul 1947.  În cateva minute, sute de oameni se adună, flutură steaguri, cântă „Deşteaptă-te Române” şi scandează “ Jos Ceauşescu”. Ceea ce urmează nu este greu de anticipat. Armata trage în mulţime, numeroase persoane fiind atinse de gloanţe.

După această zi, după protestele ce înăbuşite în sânge, Timişoara pare un oraş al războiului: focuri de armă stinse în sângele tinerilor, cenuşă, vitrine sparte, trupe de miliţie şi gărzi. Până şi spitalul oraşului este inconjurat de soldaţi. În aceasta zi este decretată Legea marţială, şi astfel oamenii nu au voie să mai circule în grupuri pe străzi.
Şi de parcă nu ar fi suficient, această seară se încheie dramatic în momentul în care din spitalul Timişoarei un număr de peste 40 de cadavre sunt sustrase pentru a fi ulterior transportate la Crematoriul Cenuşa din Bucureşti, urmând a fi incinerate.
Şi astfel se încheie a treia zi a evenimentelor de la 1989...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu