luni, 16 iunie 2014

Alege să fii informat! - 17 Iunie, Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării

Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării şi a Secetei, 17 iunie, a fost proclamată de către Adunarea Generală în 1994. În acelaşi an, a fost adoptată Convenţia Naţiunilor Unite pentru Combaterea Deşertificării. Această Zi Mondială este dedicată mediatizării necesităţii cooperării internaţionale pentru combaterea deşertificării şi efectelor acesteia.

Deşertificarea este procesul de degradare a terenurilor provocat de variaţiile de climă şi impactul uman. Ea afectează în special terenurile uscate care sunt deja fragile din punct de vedere ecologic.

Deşertificarea are loc în zonele de uscat în care pamântul este deosebit de fragil, unde căderile de ploaie sunt rare şi climatul aspru. Rezultatul este distrugerea stratului fertil, urmată de pierderea capacităţii solului de a susţine recolte, păşuni sau alte activităţi umane. Cele mai evidente efecte ale deşertificării sunt degradarea pădurilor şi scăderea producţiei de alimente. Seceta şi deşertificarea au ca rezultat sărăcia şi foametea.

Aproape 3,6 miliarde din cele 5,2 miliarde hectare de uscat arabil din lume au suferit de eroziune şi degradarea solului. Aceasta reprezintă un sfert din terenurile din întreaga lume – o suprafaţă de trei ori mai mare decât Europa. În peste 100 de ţări, 1 miliard de oameni din populaţia lumii de 6 miliarde sunt afectaţi de deşertificare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu