miercuri, 18 iunie 2014

Alege să fii informat! - 18 iunie, Ziua Internațională a Autismului ca Neurodiversitate

Ziua Internațională a Autismului este o inițiativă de celebrare a neurodiversității oamenilor cu spectru autist, care se sărbătorește anual, pe 18 iunie. Intitulat „Mândria Autistă” (Autistic Pride), evenimentul dorește să recunoască potențialul înnăscut din toți oamenii, inclusiv din cei cu spectru autist.

Ziua de astăzi este dedicată în primul rând persoanelor autiste. Din anul 2005 s-a decis să se celebreze Ziua mândriei autiste cu ajutorul căreia inițiatorii îți doresc să schimbe percepția oamenilor asupra autismului. În acest moment cele mai multe persoane consideră autismul ca fiind o boală și nu o formă de diferențiere precum ar vrea cei care se ocupă de această campanie.

Astfel, în iunie, organizațiile care se ocupă de copii cu autism celebrează această zi cu evenimente care au ca țintă persuadarea „neurotipicilor”, a persoanelor care nu au spectru autist, că cei autiști sunt indivizi unici care nu ar trebui considerați cazuri medicale și că în loc să fie considerați o abatere de la normă care trebuie tratată sau vindecată, e ar trebui văzuți ca fiind diferiți, mai mult decât având o dizabilitate.



Reportaj - Autismul, tulburarea copiilor tăcuți

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu