marți, 23 decembrie 2014

23 Decembrie 1989 – După 25 ani....Ziua masacrului. Fantome..

Zorii zilei. 23 Decembrie 1989. În jur de 40 de tineri militari ai Şcolii de Subofiţeri de la Câmpina, sunt aduşi la Otopeni pentru a apăra aerogara. Însă din cauza unei confuzii nefaste, trupele de apărare ale Aeroportului Otopeni au deschis focul asupra militarilor de la Unitatea Militară 0865 Câmpina. Majoritatea militarilor aflaţi în convoi au murit pe loc. Tot în această ambuscadă opt angajaţi ai Aeroportului Otopeni si-au pierdut viaţa.  În această zi gloanţele şuierau lovind la întâmplare în zona Pieţei Palatului, în clădirea fostului Comitet Central al PCR, în Biblioteca Centrală Universitară şi în  Palatul Regal.
Dacă în centrul Bucureştiului gloanţele loveau în mulţime, la Timişoara sute de mii de oameni ieşiseră din case pentru a sărbători căderea comunismului.
După-amiaza acestei zile, probabil cea mai sângeroasă zi a revoluţiei, anunţă marea veste, aşteptată de întraga ţară: Nicolae şi Elena Ceauşescu fuseseră reţinuţi şi duşi la o unitate miltară din Târgovişte.  Aici, persoane neidentificate deschideau focul asupra unităţii.
 La anunţarea unei astfel de veşti, personalităţi de renume din lumea întragă salută căderea comunismului şi îşi arată sprijinul pentru instaurarea democraţiei în ţara noastră.


Foto : doxologia.ro

luni, 22 decembrie 2014

Alege să fii informat! - 22 Decembrie 1989 – După 25 de ani ... Ziua victoriei.

22 Decembrie. Bucureşti. O zi rece de iarnă.. În urmă. cu 25 de ani.  Această zi reprezintă momentul fugii lui Ceauşescu şi totodată ziua victoriei revoluţiei.  Centrul oraşului este paralizat încă de la primele ore ale dimineţii de numărul uriaş  de oameni ce hotărâseră să iasă din case. Muncitorii, prezenţi în centru şi cu o zi înainte, la marele miting ce se dorise a fi de susţinere şi ce se se întorsese rapid împotriva sistemului comunist, ieşiseră în această zi în număr covârşitor. 

În dimineaţa acestei zile, Ministrul Apărării de la acea vreme, Vasile Milea îşi pune capăt zilelor, motivul unei astfel de decizii fiind un mister şi astăzi, după 25 de ani. La presiunea numărului uriaş de demonstranţi, armata fraternizează cu aceştia iar eforturile lui Ceauşescu de a se adresa mulţimii furioase sunt în zadar. Văzând aceastea, soţii Ceauşescu îsi hotărăsc plecarea din Bucureşti. Astfel, la orele prânzului Nicolae şi Elena Ceauşescu decolau  de pe sediul Comitetului Central la bordul unui elicopter, părăsind astfel capitala.
Sediul Comitetului Central şi cel televiziunii publice sunt  ocupate de manifestanţi. Televiziunea Română devenea Televiziunea Română  Liberă. Cuvintele lui Mircea Dinescu şi ale lui Ion Caramitru, ce se adresau mulţimii “ Am învins! “ scriu istoria acestei zile.  Ziua victoriei.


duminică, 21 decembrie 2014

Alege să fii informat! - 21 Decembrie 1989 –Ultimul discurs. După 25 de ani ....

Ceaușescu organizează un miting de proporții în fața sediului P.C.R.  Prin acesta se dorea să se arate întregii țări că Bucureștiul este solidar cu marele conducător în pofida protestelor ce avuseseră loc la Timișoara. Scopul adunării de la București din fața P.C.R. era de a reliefa realizările Revoluției Socialiste și de a condamna evenimentele din ultimile zile de la Timișoara.  În jur de  100.000 de muncitori de la fabricile şi uzinele din Bucureşt fuseseră aduși în acest scop în fața P.C.R..

În timp ce la București era organizat mitingul de susținere, la Timișoara era citită Proclamaţia Frontului Democratic Român.  Manifestațiile împotriva regimului comunist se extind rapid în această zi  Brașov, Cugir, Târgu Mureș și Sibiu.
 Dacă în țară se încerca reprimarea mișcărilor de protest, de la balconul P.C.R. Ceaușescu începea ceea ce avea să îi fie ultimul dicurs. Nicolae Ceauşescu: ” Dragi tovarăşi şi „pretini“, cetăţeni ai capitalei României Socialiste, Doresc în primul rând să vă adresez dumneavoastră, participanţilor la această mare adunare naţională, tuturor locuitorilor municipiului Bucureşti, un salut călduros, revoluţionar, împreună cu cele mai bune urări succes în toate domeniile de activitate. “  Și  dacă discursul îl începuse în aplauzele mulțimii, acum este întrerupt de huiduieli. Nici anunțul făcut de Ceaușescu cu privire la mărirea retribuției de la 2000 la 2200 lei, nici anunțul de mărire a alocației între 30 și 50 de lei, nici mărirea pensiilor minime de la 800 la 900 de lei și nici creșterea ajutorului social cu  300 lei, de la 500 la 800 lei nu aveau să potolească mulțimea, ce acum scanda împotriva regimului comunist.  Și astfel, marele miting de sustinere se transformă rapid într-o revoltă de proporții împotriva dictaturii comuniste.
Și astfel data de 21 decembrie era începutul ultimei etape a revoluției ce a dus la căderea comunismului și marca ultimul discurs în fața mulțimii ținut de Nicolae Ceaușescu....

foto  adevarul.ro


joi, 18 decembrie 2014

Alege să fii informat! - 18 Decembrie 1989 – După 25 de ani......

18 Decembrie 1989. Timişoara. A treia zi de proteste. Deşi de la primele ore ale dimineţii centrul Timişoarei era păzit de agenţi ai Securităţii îmbrăcaţi în haine civile pentru a nu atrage atenţia, în această zi un grup de tineri se strânge în faţa catedralei din Timişoara. Aceştia flutură tricolorul din care este decupată stema din mijloc. Cu steagurile în mână fluturând, cu stema decupată, aceştia cântă „Deşteaptă-te Române”, un cântec ce fusese înterzis încă din anul 1947.  În cateva minute, sute de oameni se adună, flutură steaguri, cântă „Deşteaptă-te Române” şi scandează “ Jos Ceauşescu”. Ceea ce urmează nu este greu de anticipat. Armata trage în multime, numeroase persoane fiind atinse de gloanţe.

După această zi, după protestele ce înăbuşite în sânge, Timişoara pare un oraş al războiului: focuri de armă stinse în sângele tinerilor, cenuşă, vitrine sparte, trupe de miliţie şi gărzi. Până şi spitalul oraşului este inconjurat de soldaţi. În aceasta zi este decretată Legea marţială, şi astfel oamenii nu au voie să mai circule în grupuri pe străzi.
Şi de parcă nu ar fi suficient, această seară se încheie dramatic în momentul în care din spitalul Timişoarei un număr de peste 40 de cadavre sunt sustrase pentru a fi ulterior transportate la Crematoriul Cenuşa din Bucureşti, urmând a fi incinerate.
             Şi astfel se încheie a treia zi a venimentelor de la 1989...




Foto : voceatimisului.ro

Alege să fii informat! - 18 Decembrie – Ziua Internaţională a Migranţilor

În anul 2000 Organizaţia Naţiunilor Unite desemnează data de 18 Decembrie  ca Zi Internaţională a Migranţilor. Data de 18 decembrie a fost aleasă deoarece la această dată, în anul 1990 ONU adopta convenţia privind protecţia tuturor lucrătorilor migranţi şi a lucrătorilor şi a membrilor familiilor acestora.  Potrvit ONU peste 232 milioane locuiesc în afara tărilor sale de baştină şi este în responsabilitatea noastră, a tuturor de a milita şi acţiona în scopul aducerii de beneficii migranţilor. Peste 90% din totalul migranţilor îşi părăsesc casa în scopul căutării unui loc de muncă mai bun.

  “Migraţia este un fenomen complex, ce constă în deplasarea unor persoane dintr-o arie teritorială în alta, urmată de schimbarea domiciliului şi/sau de încadrarea într-o formă de activitate în zona de sosire. Această definiţie nu face referire la graniţele naţionale, însă tipologia migraţiei distinge, în funcţie de acest criteriu, între migraţia internă şi migraţia externă sau internaţională. Din perspectivă demografică, prin raportare la o populaţie dată, se poate vorbi despre două forme de migraţie: imigraţieşiemigraţie, adicăansamblul intrărilor şi ansamblul ieşirilor de persoane. De fapt, orice migrant este în acelaşi timp imigrant, pentru ţara de destinaţie, şi emigrant, pentru ţara de origine. Din punct de vedere al securităţii internaţionale, migraţia interesează în special sub aspectul său extern. Migraţia internaţională se desfăşoară în prezent sub mai multe forme: -migraţia minorităţilor etnice spre ţările de origine; -migraţia forţei de muncă; -migraţia de familie (migraţia familiilor lucrătorilor anterior emigranţi) conform dreptului la reunirea familiei, garantat de legislaţia internaţională; -migraţia foratăde calamităţi naturale, de persecuţii politice sau religioase, de războaie etc. “ (Dr. Alexandra SARCINSCHI- MIGRAŢIE ŞI SECURITATE)
            Aproape jumătate din numărul total al migranţilor sunt femei, o zecime având vârste fragede, de sub 15 ani. Migranții ce provin din ţările sărace şi subdezvoltate şi ce sunt şi slab calificaţi întâlnesc mari obstacole în calea mobilității sociale.Organizaţia Națiunilor Unite militează pentru protejarea  drepturilor migranților, reducerea costurilor sociale şi economice ale migrației. Totodată, prin acţiunile întreprinse ONU incearcă promovarea politici care maximizează beneficiile mobilității.
            În fiecare zi, şi îndeosebi cu prilejul acestei  Zile Internaționale a Migranților, fiecare dintre noi ar trebui să milităm prin acţiunile noastre pentru condiţii decente pentru migranţi şi să le apărăm drepturile, indiferent de statutul lor de migrație.
            Prin acţiuni, prin seminarii, prin comunicate, ar trebui să ne aducem aportul la recunoaşterea contribuţiilor deosebite pe care le au migranţii în dezvoltarea economică, socială şi culturală în ţările în care îşi duc traiul. Guvernele ar trebui să asigure un tratament egal de muncă şi  condiţii echitabile migranţilor şi muncitorilor locali.
            În ţara noastră, conform Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale, Persoanelor Vârstnice  “Începând cu 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană (UE), cetăţenii români au posibilitatea să lucreze într-un stat membru UE. Pentru a stimula şi facilita libera circulaţie a lucrătorilor, Uniunea Europeană a creat în toate statele membre serviciul EURES care sprijină gratuit cetăţenii români care doresc un loc de muncă în UE. “
            Atâta vreme cât este corect reglementată, migraţia este un real beneficiu pentru toate părţile implicate.


marți, 16 decembrie 2014

Alege să fii informat! - 16 Decembrie 1989 – După 25 de ani....

În urmă cu 25 de ani, la Timişoara, izbucnea un protest consecinţă încercării guvernului de a îl evacua pe pastorul reformat László Tőkés. Pastorul se făcea responsabil de criticarea guvernului ceauşist în presa internaţională. Acesta a fost revocat din postul ocupat de către episcopie la cererea guvernului, fiind considerat responsabil de vrajbă etnică. 

Astfel, în dimineaţa zilei de 16 decembrie susţinătorii pastorului se adunau în faţa locuinţei acestuia în semn de solidaritate. Numărul acestora creştea vizibil de la o oră la alta. Rapid aceştia umpluseră Piaţa Maria, locul unde se afla şi reşedinţa pastorului. Această adunare a susţinătorilor pastorului revocat, ce se transformă în câteva ore în protest social, marchează momentul izbucnirii Revoluţiei de la 1989.

marți, 9 decembrie 2014

Alege să fii informat! - 9 Decembrie - Ziua Internaţională Anticorupție

Întrucât corupția este un fenomen care este raspândit la nivel global, Adunarea Generală a ONU  în 31 octombrie 2003 prin rezoluția 58/4 desemnează data de 09 decembrie ca Ziua Națională Anticorupție. România s-a numărat printre țările semnatare ale acordului inițiat de ONU din 09 decembrie 2003 de la Merida.

Corupția afectează țările din intreaga lume, ea regăsindu-se atât în statele bogate, cât și în cele sărace, având de cele mai multe ori un impact devastator asupra atâtor vieți. În orice stat corupția conduce la sărăcie, la instabilitate socială și guvernamentală și la îngrădirea drepturilor omului
La nivel global creșterea economică este subminată mai ales atunci când  liderii și oficiali de rang înalt își însușesc  fondurile  publice ale statelor pe care le guvernează în scopul obținerii unor câștiguri personale.
 Prin diferite acțiuni ce se desfășoară la nivel global în această zi se dorește responsabilizarea cetățenilor și a funcționarilor publici.
„Corupția este, probabil, cea mai mare și cea mai răspândită barieră  care impiedică lumea în curs de dezvoltare  iasă din sărăcie; păstrează țările sărace la același nivel de săracie, păstrează dictatorii de la putere, acționează ca un cancer ce nimicește democrația  și subminează comerțul competitivDepinde de o armată internațională de bancheriavocați, funcționari ai statului, traficanți de  influență și alte personaje gata  să închidă ochii la lege  astfel încât să permită  spălarea veniturilor, ceea ce reprezintă o problemă la nivel global . Corupția nu poate exista decât dacă vom lăsa oamenii să scape nepedepsiți, așa ca alăturați-vă  nouă  în această Zi Internațională Anticorupție pentru a arăta împreună, corupția poate fi învinsă.” declara Patrick Aleea, co-fondator și director al Global Witness.

În ceea ce privește Romania în raportul Comisiei Europene de la Bruxelles din  22 ianuariie 2014 se notează că România a realizat progrese în numeroase domenii față de rapoartele MCV precedente. Bilanțul instituțiilor cheie din domeniul judiciar și în materie de integritate a rămas pozitiv, în ciuda unor circumstanțe uneori dificile. A continuat adoptarea unor modificări legislative necesare și îndelung așteptate, iar spiritul de cooperare dintre instituțiile judiciare și Ministerul Justiției contribuie la soluționarea problemelor de gestionare. În acest sens, situația a beneficiat de atmosfera mai calmă din punct de vedere politic ce a urmat primăverii anului 2013.”

Astăzi, de ziua națională anticorupție, în majoritatea statelor din lume vor fi organizate evenimente publice ce au ca scop responsabilizarea populației și sensibilizarea cu privire la necesitatea eradicării corupției .

duminică, 7 decembrie 2014

Alege sa fii informat! - 7 Decembrie Ziua Internațională a Aviației Civile


            7 Decembrie, Ziua Internațională a Aviației Civile, a fost inființată în anul 1994 de către Adunarea Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civilie (ICAO). S-a ales această dată  pentru a marca o jumatate de secol de la crearea organizației ICAO  ce  luase naștere în data de 7 decembrie a anului 1944.

Organizația Internațională a Aviației Civile ("International Civil Aviation Organization- ICAO ") este o agenție a Organizației Națiunilor Unite, ce își are sediul în Montreal, Canada.

ICAO  este direct răspunzătoare emiterea  normelor privind planificarea și dezvoltarea transportului aerian internațional, de codificarea tehnicilor de navigație aeriană internațională și de elaborarea  principiilor de navigație. Toate acestea au ca principal scop creșterea siguranței zborului la nivel mondial.



Istoric


Printre cei ce au avut un cuvânt de spus în scrierea istoriei aviației se regăsesc Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă. Pe 18 martie 1906, lângă Paris, Traian Vuia efectua cu aparatul Vuia 1 primul zbor din istoria aviației mondiale. Patru ani mai tarziu, în 1910 în țară Aurel Vlaicu inițiază zborul istoric cu un aparat construit și proiectat de el ce se ridică 4 metri de la sol și parcurge o distanță de aproximativ 50 de metri. Tot 4 ani mai târziu, în decembrie 1910, langă Paris, Henri Coandă a reușit prima despindere de la sol a unui avion dotat cu motor cu reacție.

În perioada interbelică, în  1919, La Paris, se încheie la Paris Conventia pentru Reglementarea Navigației Aeriene la care aderează 26 de membre printre care și Romania. Trebuie menționat că unul  dintre militanții pentru încheierea convenției de la Paris a fost Nicolae Titulescu. În România, autoritatea aeronautică ia naștere în anul 1920, o dată ce este înființată Direcțiunea Aviației. Primele două aeroporturi din Romania au fost București-Băneasa și Arad-Gai.  În 1922 are l.oc primul zbor-test între București și Paris.


Astăzi 


Transportul aerian a deschis noi orizonturi pentru turism, pentru economie și  afaceri. Transportul aerian este considerat cel mai sigur și cel mai rapid mijloc de deplasare. Conform studiilor din 2013 călătoria cu avionul este de aproape 10 ori mai sigură decât cea cu mașina.


Astfel, în data de 7 decembrie  a fiecărui an, la nivel mondial, prin diferite acțiuni, se celebrează Ziua Internațională a Aviației Civile. Aviația civilă este una din cele două categorii majore de zbor și reprezintă toate categoriile de zbor  non-militar,  private și comerciale. Expozițiile, seminariile, publicarea de materiale cât și  toate evenimentele ce marchează această zi au ca scop atragerea atenției asupra importanței aviației civile.


miercuri, 3 decembrie 2014

Alege sa fii informat! - 03 Decembrie - Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi



Ziua internaţională a  persoanelor  cu dizabilităţi a fost înfiinţată în anul 1992 de către Adunarea Generală a Organizaţiei  Naţiunilor Unite şi are ca dată de celebrare ziua de 03 decembrie a fiecărui an. 

Conform celor mai recente studii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 15% din populaţia totală a globului suferă  de un handicap.  În fiece an, prin celebrarea acestei zile prin diferite forme, se doreşte combaterea discriminării şi sensibilizarea şi responsabilizarea populaţiei în raport cu persoanele ce suferă de orice formă de dizabilitate şi integrarea acestora în mediul social, creşterea gradului de conştientizare si întelegere a problemelor legate de handicap.
Fiecare dintre noi , prin activităţile pe care le întreprindem, ar trebui să contribuim la creşterea gradului de toleranţă pe care îl are  societatea în raport cu persoanele ce suferă de dizabilităţi.