marți, 9 decembrie 2014

Alege să fii informat! - 9 Decembrie - Ziua Internaţională Anticorupție

Întrucât corupția este un fenomen care este raspândit la nivel global, Adunarea Generală a ONU  în 31 octombrie 2003 prin rezoluția 58/4 desemnează data de 09 decembrie ca Ziua Națională Anticorupție. România s-a numărat printre țările semnatare ale acordului inițiat de ONU din 09 decembrie 2003 de la Merida.

Corupția afectează țările din intreaga lume, ea regăsindu-se atât în statele bogate, cât și în cele sărace, având de cele mai multe ori un impact devastator asupra atâtor vieți. În orice stat corupția conduce la sărăcie, la instabilitate socială și guvernamentală și la îngrădirea drepturilor omului
La nivel global creșterea economică este subminată mai ales atunci când  liderii și oficiali de rang înalt își însușesc  fondurile  publice ale statelor pe care le guvernează în scopul obținerii unor câștiguri personale.
 Prin diferite acțiuni ce se desfășoară la nivel global în această zi se dorește responsabilizarea cetățenilor și a funcționarilor publici.
„Corupția este, probabil, cea mai mare și cea mai răspândită barieră  care impiedică lumea în curs de dezvoltare  iasă din sărăcie; păstrează țările sărace la același nivel de săracie, păstrează dictatorii de la putere, acționează ca un cancer ce nimicește democrația  și subminează comerțul competitivDepinde de o armată internațională de bancheriavocați, funcționari ai statului, traficanți de  influență și alte personaje gata  să închidă ochii la lege  astfel încât să permită  spălarea veniturilor, ceea ce reprezintă o problemă la nivel global . Corupția nu poate exista decât dacă vom lăsa oamenii să scape nepedepsiți, așa ca alăturați-vă  nouă  în această Zi Internațională Anticorupție pentru a arăta împreună, corupția poate fi învinsă.” declara Patrick Aleea, co-fondator și director al Global Witness.

În ceea ce privește Romania în raportul Comisiei Europene de la Bruxelles din  22 ianuariie 2014 se notează că România a realizat progrese în numeroase domenii față de rapoartele MCV precedente. Bilanțul instituțiilor cheie din domeniul judiciar și în materie de integritate a rămas pozitiv, în ciuda unor circumstanțe uneori dificile. A continuat adoptarea unor modificări legislative necesare și îndelung așteptate, iar spiritul de cooperare dintre instituțiile judiciare și Ministerul Justiției contribuie la soluționarea problemelor de gestionare. În acest sens, situația a beneficiat de atmosfera mai calmă din punct de vedere politic ce a urmat primăverii anului 2013.”

Astăzi, de ziua națională anticorupție, în majoritatea statelor din lume vor fi organizate evenimente publice ce au ca scop responsabilizarea populației și sensibilizarea cu privire la necesitatea eradicării corupției .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu