joi, 18 decembrie 2014

Alege să fii informat! - 18 Decembrie – Ziua Internaţională a Migranţilor

În anul 2000 Organizaţia Naţiunilor Unite desemnează data de 18 Decembrie  ca Zi Internaţională a Migranţilor. Data de 18 decembrie a fost aleasă deoarece la această dată, în anul 1990 ONU adopta convenţia privind protecţia tuturor lucrătorilor migranţi şi a lucrătorilor şi a membrilor familiilor acestora.  Potrvit ONU peste 232 milioane locuiesc în afara tărilor sale de baştină şi este în responsabilitatea noastră, a tuturor de a milita şi acţiona în scopul aducerii de beneficii migranţilor. Peste 90% din totalul migranţilor îşi părăsesc casa în scopul căutării unui loc de muncă mai bun.

  “Migraţia este un fenomen complex, ce constă în deplasarea unor persoane dintr-o arie teritorială în alta, urmată de schimbarea domiciliului şi/sau de încadrarea într-o formă de activitate în zona de sosire. Această definiţie nu face referire la graniţele naţionale, însă tipologia migraţiei distinge, în funcţie de acest criteriu, între migraţia internă şi migraţia externă sau internaţională. Din perspectivă demografică, prin raportare la o populaţie dată, se poate vorbi despre două forme de migraţie: imigraţieşiemigraţie, adicăansamblul intrărilor şi ansamblul ieşirilor de persoane. De fapt, orice migrant este în acelaşi timp imigrant, pentru ţara de destinaţie, şi emigrant, pentru ţara de origine. Din punct de vedere al securităţii internaţionale, migraţia interesează în special sub aspectul său extern. Migraţia internaţională se desfăşoară în prezent sub mai multe forme: -migraţia minorităţilor etnice spre ţările de origine; -migraţia forţei de muncă; -migraţia de familie (migraţia familiilor lucrătorilor anterior emigranţi) conform dreptului la reunirea familiei, garantat de legislaţia internaţională; -migraţia foratăde calamităţi naturale, de persecuţii politice sau religioase, de războaie etc. “ (Dr. Alexandra SARCINSCHI- MIGRAŢIE ŞI SECURITATE)
            Aproape jumătate din numărul total al migranţilor sunt femei, o zecime având vârste fragede, de sub 15 ani. Migranții ce provin din ţările sărace şi subdezvoltate şi ce sunt şi slab calificaţi întâlnesc mari obstacole în calea mobilității sociale.Organizaţia Națiunilor Unite militează pentru protejarea  drepturilor migranților, reducerea costurilor sociale şi economice ale migrației. Totodată, prin acţiunile întreprinse ONU incearcă promovarea politici care maximizează beneficiile mobilității.
            În fiecare zi, şi îndeosebi cu prilejul acestei  Zile Internaționale a Migranților, fiecare dintre noi ar trebui să milităm prin acţiunile noastre pentru condiţii decente pentru migranţi şi să le apărăm drepturile, indiferent de statutul lor de migrație.
            Prin acţiuni, prin seminarii, prin comunicate, ar trebui să ne aducem aportul la recunoaşterea contribuţiilor deosebite pe care le au migranţii în dezvoltarea economică, socială şi culturală în ţările în care îşi duc traiul. Guvernele ar trebui să asigure un tratament egal de muncă şi  condiţii echitabile migranţilor şi muncitorilor locali.
            În ţara noastră, conform Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale, Persoanelor Vârstnice  “Începând cu 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană (UE), cetăţenii români au posibilitatea să lucreze într-un stat membru UE. Pentru a stimula şi facilita libera circulaţie a lucrătorilor, Uniunea Europeană a creat în toate statele membre serviciul EURES care sprijină gratuit cetăţenii români care doresc un loc de muncă în UE. “
            Atâta vreme cât este corect reglementată, migraţia este un real beneficiu pentru toate părţile implicate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu