duminică, 7 decembrie 2014

Alege sa fii informat! - 7 Decembrie Ziua Internațională a Aviației Civile


            7 Decembrie, Ziua Internațională a Aviației Civile, a fost inființată în anul 1994 de către Adunarea Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civilie (ICAO). S-a ales această dată  pentru a marca o jumatate de secol de la crearea organizației ICAO  ce  luase naștere în data de 7 decembrie a anului 1944.

Organizația Internațională a Aviației Civile ("International Civil Aviation Organization- ICAO ") este o agenție a Organizației Națiunilor Unite, ce își are sediul în Montreal, Canada.

ICAO  este direct răspunzătoare emiterea  normelor privind planificarea și dezvoltarea transportului aerian internațional, de codificarea tehnicilor de navigație aeriană internațională și de elaborarea  principiilor de navigație. Toate acestea au ca principal scop creșterea siguranței zborului la nivel mondial.



Istoric


Printre cei ce au avut un cuvânt de spus în scrierea istoriei aviației se regăsesc Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă. Pe 18 martie 1906, lângă Paris, Traian Vuia efectua cu aparatul Vuia 1 primul zbor din istoria aviației mondiale. Patru ani mai tarziu, în 1910 în țară Aurel Vlaicu inițiază zborul istoric cu un aparat construit și proiectat de el ce se ridică 4 metri de la sol și parcurge o distanță de aproximativ 50 de metri. Tot 4 ani mai târziu, în decembrie 1910, langă Paris, Henri Coandă a reușit prima despindere de la sol a unui avion dotat cu motor cu reacție.

În perioada interbelică, în  1919, La Paris, se încheie la Paris Conventia pentru Reglementarea Navigației Aeriene la care aderează 26 de membre printre care și Romania. Trebuie menționat că unul  dintre militanții pentru încheierea convenției de la Paris a fost Nicolae Titulescu. În România, autoritatea aeronautică ia naștere în anul 1920, o dată ce este înființată Direcțiunea Aviației. Primele două aeroporturi din Romania au fost București-Băneasa și Arad-Gai.  În 1922 are l.oc primul zbor-test între București și Paris.


Astăzi 


Transportul aerian a deschis noi orizonturi pentru turism, pentru economie și  afaceri. Transportul aerian este considerat cel mai sigur și cel mai rapid mijloc de deplasare. Conform studiilor din 2013 călătoria cu avionul este de aproape 10 ori mai sigură decât cea cu mașina.


Astfel, în data de 7 decembrie  a fiecărui an, la nivel mondial, prin diferite acțiuni, se celebrează Ziua Internațională a Aviației Civile. Aviația civilă este una din cele două categorii majore de zbor și reprezintă toate categoriile de zbor  non-militar,  private și comerciale. Expozițiile, seminariile, publicarea de materiale cât și  toate evenimentele ce marchează această zi au ca scop atragerea atenției asupra importanței aviației civile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu