miercuri, 14 ianuarie 2015

Alege să fii informat! - Mihai Eminescu - 165 de ani de la nașterea marelui nostru poet

          În urmă cu 165 de ani, la 15 ianuarie 1850, la Botoşani se năştea cel mai mare poet al literaturii române, Mihai Eminescu (Mihail Eminovici). 
Copilăria
      Copilaria a petrecut-o la Botoșani și Ipotești, în casa părintească și împrejurimi, în strânsă legătură oamenii și cu natura. Amintiri din această perioadă a vieții sale au fost aşternute pe hartie cu nostalgie mai târziu în Fiind băiet… sau O, rămâi .
Adolescența 
        La vârsta de 16 ani, M. Eminovici îşi publică prima poezie La mormântul lui Aron Pumnul în revista Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști,. O lună mai târziu acesta debutează în revista Familia a lui Iosif Vulcan, cel ce îl convinge ulterior şi să îşi schimbe numele din Eminovici în Eminescu, cu poezia “De-aş avea”. 
Viața
          La 19 ani, Mihai Eminescu porneşte în drumul studenţiei către Viena unde va rămâne până la vârsta de 22 de ani. Tot la Viena, cel mai probabil în 1872, poetul îşi cunoaşte marea dragoste, pe Veronica Micle.
         Între 1872 și 1874 acesta este student cu bursă condiționată de obținerea doctoratului în filozofie la Berlin. În 1874 acesta se întoarce în țara si își petrece următorii trei ani din viață la Iași, unde ocupa funcțiile de redactor la ziarul Curierul de Iași, profesor suplinitor si revizor pentru județete Iași și Vaslui și își continuă publicațiile începute cu ceva ani în urmă în revista Convorbiri Literare. 
            În 1877 Mihai Eminescu se mută la București, unde timp de șase ani își va desfășura activitatea ca redactor și redactor șef la publicația Timpul. 
          În 1883 poetul se îmbolnăvește grav iar 6 ani mai târziu, în zorii zilei de de 15 iunie 1889, poetul se stinge din viață. Acesta este înmormântat la București, la cimitirul Bellu. 

Opera
         Nu putem rosti numele Mihai Eminescu fără să ne amintim de poeziile sale „Revedere”, „Pe lângă plopii fără soț”, „Somnoroase păsărele”, „Floare albastră”, „Luceafărul” . 
        “ Luceafărul” este de departe una dintre cele mai celebre capodopere ale marelui nostru poet Mihai Eminescu. “Luceafărul” a fost începută în anul1873 și finalizată pe parcursul mai multor ani, ea fiind publicată zece ani mai târziu, în 1883. Academia Recordurilor Mondiale (World Records Academy) a omologat, în anul 2009 , "Luceafarul" marelui nostru poet Eminescu ca fiind cel mai lung poem de dragoste din lume, cu 98 de strofe. 
       Opera lui Eminescu este complexă și variată. El transpune idila în “Dorinta”, “Sara pe deal”, egloga în poezii precum Floare albastră. “Junii corupti”” reliefează satira , epistola e transpusă în “Scrisorile”. Elegia o regăsim în “Revedere” sau “Mai am un singur dor”, doina în “Ce te legeni” ,glosa în “Glossa” iar poemul în “Calin file din poveste” sau “Luceafarul”. 
        Mihai Eminescu a fost o personalitate copleșitoare, de o inteligență extraordinară , cu o cultura extrem de vastă, un geniu al literaturii române. Limbajul său ar fermeca și cel mai aspru critic . Prin creațiile sale, Eminescu ne înaltă in universalitate iar operele sale sunt de departe cel mai frumos dar ce îl putea lăsa poporului român..Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu