marți, 6 ianuarie 2015

Pagina de geografie: Cheile Bicazului

Probabil cele mai spectaculoase chei din Carpaţii noştrii, Cheile Bicazului sunt situate în nord-estul ţării, în centrul Munţilor Hăşmaş, în apropierea oraşului Gheorgheni şi la doar 20 km de oraşul Bicaz.
Formate prin acţiunea de eroziune a râului Bicaz şi a afluenţilor săi, Cheile Bicazului se întind pe o lungime de aproximativ 6 kilometri, de la Lacul Roşu în amonte, până la localitatea Bicazul Ardelean în aval.  Acestea sunt încluse în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş. Drumul transcarpatic DN 12C, ce străbate Cheile Bicazului şi leagă oraşul Gheorgheni de Bicaz, este format din serpentine de o frumuseţe rară, iar stâncile ce îl împrejmuiesc ascund peşteri precum Peştera Neagră sau Peştera Cascada.  Având o lungime de 69 de metri, Peştera Cascada este una dintre cele mai strâmte peşteri din ţara noastră,  aceasta putând fi vizitată doar târâş.

Fauna acestei zone este una deosebit de bogată, ce cuprinde o serie de animale rare şi ocrotite de lege.  Deseori în această zonă ne întampină parcă de bun-venit capra neagră, râsul sau pisica sălbatică.
Aceste zone, desprinse parcă din file de poveste, sunt împădurite îndeosebi de răşinoase şi de câteva specii de foioase. Observăm uşor specii precum pinul, bradul alb, molidul sau fagul sau arţarul, care mai de care mai frumoşi, mai impunători şi mai coloraţi creionând astfel pesiajele de basm.
Însă de departe, perla acestei zone este Leontopodium alpinum, cunoscută de noi toţi sub denumirea de floare de colţ.
Astfel, pitorescul ţării noastre este reprezentat cu mândrie de  aceste minunate chei, cunoscute sub denumirea de Cheile Bicazului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu