joi, 10 aprilie 2014

Carnavalul de la Veneția, la Școala ”Ioan Mihaly de Apșa” din Sighetu Marmației


Carnavalul de la Veneția s-a mutat la Școala ”Ioan Mihaly de Apșa” din Sighetu Marmației. Cu mic, cu mare, prichindeii au fost interesați să afle cât mai multe despre acest eveniment. Voluntarii Fundației Liviu Marian Pop și cei ai Asociației Sorin Vlașin – Împreună pentru Maramureș, alături de cadrele didactice ale unității de învățământ au vizionat alături de copii un film despre istoria acestui carnaval. Elevii au aflat că, în urmă cu sute de ani, când oamenii erau supărați, preferau să își confecționeze o mască pentru a-și ascunde tristețea, supărarea sau nervozitatea. 

După vizionarea filmului, copiii și-au confecționat propriile măști. Drept răsplată, toți participanții au avut posibilitatea să se ”transforme” în pisicuțe, tigri, fluturași, zâne și împărați, fiind pictați gratuit pe față. 


Tot în cadrul acestei acțiuni, elevii au realizat desene având ca temă non-violența. Copiii au avut la dispoziție 15 minute pentru a da frâu liber imaginației. Tema nu a fost întâmplător aleasă. Elevii își petrec mare parte a timpului la școală, acolo unde violența își face prezența tot mai des. Pentru copii violența are urmări emoționale punându-și amprenta pe dezvoltarea acestora. 


Cele două acțiuni au fost un real succes în rândul participanților. Toți au fost încântați și pentru că au demonstrat că sunt talentați atât la compunere, cât și la crearea măștilor, fiecare copil a fost răsplătit cu dulciuri. Organizatorii promit că astfel de acțiuni vor avea loc și în alte localități din Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu