duminică, 30 noiembrie 2014

1 DECEMBRIE - Ziua Naţională a României

Istoric
            După evenimentele din anul 1989, ziua de 1 Decembrie a devenit Ziua Naţională a României. În 1990, Parlamentul României hotărăşte ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Naţionalăa țării noastre. Legea adoptată de Parlament este promulgată ulterior de Preşedintele Ţării de la acea vreme.  Această dată a fost prevăzută șI în Constituția României din 1991, articolul 12.

            Această zi  îsi are istoria la 1 decembrie 1918 când Marea Adunare de la Alba Iulia a hotărât Unirea Crişanei, Maramureşului, Transilvaniei și Banatului,  la Regatul Român. Prin Declaraţia de la Alba Iulia Această această decizie a fost făcută publică.

Adunarea Naţionalã de la Alba Iulia adoptã o rezoluţie care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918 rezoluţia Uniri ieste citită în cadrul Marii Adunări Naționale de către Vasile Goldiș: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.


"...Marea Unire din 1918 a fost si rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românesti. Măretia ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile constiintei unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit. 
Marea Unire nu a fost rezultatul participării Romăniei la război. Nici partizani Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluția din Rusia si destrămarea monarhiei austro-ungare. Raționamentul lor s-a înscris formulei tradiționale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania si Banatul,
victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruință o excludea pe cealaltă, astfel că nimeni nu vedea cum ar fi cu putintă ca toate aceste provincii să intre aproape simultan în frontierele Vechiului Regat. 
Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de vointă al natiunii române de a-si da armătura teritorial-instituțională care este statul național.. “ (Florin Constantiniu - O istorie sinceră a poporului român)

Evenimente

București

Parada Militară -evenimentul se va desfășura în fața Palatului Parlamentului pentru prima dată în 25 de ani, întrucât consacratul Arc de Triumf, gazda din ultimile decenii,  se află într-un amplu proces de reabilitare. Parada se va desfășura pe un traseu  de doi kilometri, militarii vor mărșălui de la bulevardul Libertății, Palatul Parlamentul și vor încheia parada la Rondul Coșbuc.

Alba Iulia

Depuneri de coroane la statuile lui I.I.C. Brătianu (Piața I.C. Brătianu), Iuliu Maniu ( Piața Iuliu Maniu),  Mihai Viteazul și a Reginei Maria și a Regelui Ferdinand - Catedrala Încoronării
Paradă militară – Bd. 1 Decembrie 1918

Brașov

Ora 12.00, în Piața Unirii din Brașov, Festivitatea dedicată Zilei Naționale a Romaniei este organizată de Uniunea Junilor din Scheii Brasovului si Brașovul Vechi
 Depunere de coroane la Monumentul Eroilor din 1916 din Piata Unirii  Ora  12.30- 13.00
 Spectacol de muzică specifică Țării Bârsei și Ardealului între orele 13.00- 15.30

Cluj-Napoca

Ceremonie de depunere de coroane
Corul Filarmonicii de Stat Transilvania, Corul bărbătesc din Finteusul Mare începând cu  ora 16:00
Aprinderea iluminatului festiv ora 19:00
Retragerea cu torțe ora 19:50
Spectacol de artificii ora 20:00

La mulți ani românilor de pretudindeni!



marți, 25 noiembrie 2014

Alege să fii informat! - 25 noiembrie - Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii a fost a fost sărbătorită pentru întâia dată în anul 1981. În urma cu 21de ani, pe 25noiembrie 1960, în Republica Dominicană cele trei Mirabal, reprezentanţele activismului politic şi susţinătoare ale democraţiei, erau ucise sub regimul dictatorial al lui Rafael Trujillo. Moartea celor trei surori a generat ample acţiuni de protest în scopul răsturnării regimului Trujillo. În anul 1999, Adunarea Generală a ONU a decretat data de 25 noiembrie Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
Violenţa împotriva femeilor este o consecinţă directă a discriminării împotriva femeilor în raport cu bărbaţii. Peste 35% din numărul total de femei experimentează cel putin o dată în viaţă de diferite forme ale violenţei, de obicei din partea cuiva cunoscut.

În fiecare an, această zi este celebrată la nivel mondial, prin diferite acțiuni. De exemplu, săptămâna aceasta în Venezuela se desfășoară campania “ Cuvintele ucid: Dacă iubești nu abuzezi ” sub indrumarea directă a guvernului. Campanii de acet gen se desfășoară în lumea întreagă în aceasă zi.

Ziua de 25 noiembrie, Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii este marcată la nivel global de organizații guvernamentale și non-guvernamentale, asociații, fundații, media prin :
-diferite expoziții foto 
-campanii stradale de sensibilizare a populației
-seminarii și conferințe de presă 
- marșuri stradale





duminică, 23 noiembrie 2014

Pagina de geografie:Sfinxul din Bucegi

Situat la 2.216 m altitudine, Sfinxul din Bucegi este  format dintr-ul bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat. Sfinxul măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.

Aspectul  omenesc al Sfinxului este asociat cu o expresie de suveranitate și putere. Legendele si istoria locului dar și semănarea sa cu un Sfinx  au făcut ca această formațiune geologică să devină o importantă atracție turistică a României. Asemanarea Sfinxului din Bucegi cu Marele Sfinx egiptean  este uluitoare iar alura ta de sfinx este vizibil[ din mai multe puncte de vizionare.
 Sfinxul din Bucegi a cunoscut pentru prima dată această denumire în mod oficial în anul 1935, în  publicația de profil a vremurilor respective ce purta numele de Buletin Alpin.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost pur si simplu fascinați de această minunăție a naturii.  Telecabina Bușteni – Babele, cu o capacitate de 25 persoane asigură calea de acces către Sfinx.

Pagina de geografie: Delta Dunării

Dunărea, fluviul ce izvorăște din Germania, pe traseul său de aproximativ 2900 km, traversează numeroase capitale si adună afluenți din 10 țări ale Europei. Dunărea  formează la vărsarea sa în Marea Neagră o deltă, cunoscută sub numele de Delta Dunării. Delta propriu zisă se întinde pe o suprafață de aproximativ 2500 km2. Mare parte din întinderea deltei se află în România, iar cealaltă parte în Ucraina. Delta Dunării este a doua deltă ca mărime din Europa, după Delta Volgăi. În deltă, la vărsare Dunărea se ramifică în trei brațe : Chilia, Sulina și Sfantul Gheorghe.



Prima istorisire cu privire la Delta Dunării ne este lăsată de Herodot (484 î.Hr.-d. cca. 425 î.Hr.). Acesta descrie Delta Dunării ca fiind niște bancuri de  nisip între care se gsesc brațe de ape. Încă din 1991 Delta Dunării este parte a patrimoniului mondial al UNESCO.


Delta Dunării mai este supranumită și paradisul faunistic. Delta este locul unde trăiesc peste 300 de specii de păsări. Tot aici găsim peste 60 de specii de pești. În deltă mai multe specii acvatice se asociază în colonii, precum colonii de stârci, pescăruși, pelicani, cormorani. Vegetația deltei este una specifică mlaștinilor, peste 70% fiind o vegetație de stuf.






Minunile sălbăticiei, liniștea deplină și peisajele ce pur și simplu îți taie răsuflarea au făcut ca Delta Dunării  să fie una din cele mai vizitate destinații turistice ale României din ultimii ani.

vineri, 21 noiembrie 2014

Alege să fii informat! - 21 noiembrie - Ziua Internaţională a Televiziunii

Ziua Internaţională a televiziunii este celebrată pe 21 noiembrie a fiecărui an. Sărbătoarea a luat naştere în anul 1996 cu ocazia sărbătoririi în cadrul primului Forum Internaţional al Televiziunii. Televiziunea este considerată unul din cele mai puternice mijloace de informare în masă. Prin intermediul acesteia se doreşte informarea corectă şi obiectivă a oamenilor din întreaga lume.

Istoria televiziunii
Trebuie să precizăm că televiziunea are o istorie de aproximativ 100 ani. În anii “20 apar primele prototipuri ale televiziunii, în scopuri militare ce-i drept. În România prima emisiune de televiziune apare în anul 1937 . Primele antene de televiziune, de provenienţă rusească, sunt montate pe turnul Casei Presei Libere iar primul post public de televiziune din Romania este inaugurat pe 31 decembrie 1956 . Un an deosebit de important în istoria şi evoluţia televiziunii în Romania este anul 1989. Schimbarea sistemului politic din 1989 işi pune amprenta în dezvoltarea sistemului de televiziune. Acest sistem suferă schimari radicale după 1989, cunoscînd o ascensiune şi o dezvoltare rapidă.

Televiziunea astăzi

Televiziunea reprezintă simbolul internaţional al comunicării, fiind considerată una din cele mai influente forme de mass-media a timpurilor noastre. Este cel mai puternic mod de informare a publicului larg, indiferent  de varstă, statut social sau naţionalitate. 

luni, 17 noiembrie 2014

Alege să fii informat! - 17 noiembrie , Ziua internaţională a studenţilor

În fiecare an pe 17 noiembrie,  prin diferite acţiuni, în lumea întreagă se sărbătoreşte ziua internaţională a studentului.Un rol important în organizarea acţiunilor de celebrare a acestei zile îl are Uniunea Europeana a Studenţilor ( ESU)
Această zi îşi are originile în anul 1939, când mai mulţi studenţi şi-au pierdut viaţa iar peste 1000 au fost trimişi în lagăre de concentrare după ce au protestat în faţa Universităţii din Praga. Eu protestau împotriva ocupaţiei naziste în Cehoslovacia şi împotriva uciderii unor oameni ce protestaseră împotriva naziştilor.

Ziua a fost declarată oficial Ziua Internaţională a Studentului abia în 1941 de către Consiliul Internaţional al Studenţilor de la Londra.
Un alt eveniment ce a marcat data de 17 noiembrie a fost protestul violent al studenţilor din Grecia, de la Universitatea Politehnică din Atena din anul 1973. Numeroşi studenţi au fost raniţi în timpul acestor proteste.
În 1989, pe 17 noiembrie, la Praga de această dată, Ziua Internaţională a Studenţilor a fost celebrată printr-o demonstraţie amplă împotriva acţiunilor partidului comunist din Cehoslovacia. Deşi aceasta iniţial începuse ca un eveniment paşnic, ulterior a degenerat în actiuni violente ale politiştilor asupra manifestanţilor. Putem spune că acesta a fost primul din şirul de evenimente ce au condus la căderea sistemului comunist de aici.
            Cu ocazia acestei zile Fundaţia Liviu Marian Pop urează tuturor studenţilor un călduros La Mulţi Ani şi un an universitar plin de realizări.




vineri, 14 noiembrie 2014

Alege să fii informat! - 14 noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului

Ziua Mondiala a Diabetului (WDD), sărbătorită în fiecare an pe 14 noiembrie, a fost creată în 1991 de către IDF(Federația Internațională de Diabet),  și Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta s-a dorit a fi un  răspuns la preocupările cu privire la amenințarea generată  de diabetul zaharat . În acest scop a fost lansată o campanie de trei ani, 2014-2016  ce face referire la  alimentaţie sănătoasă şi diabet.


Activitățile şi materialele din acest an vor aborda în mod specific subiectul unei alimentații sănătoase și importanța acesteia.De exemplu a  începe ziua cu un mic dejun sănătos ajută la prevenirea debutului afecţiuni de diabet de tip doi, la gestionarea eficientă a tuturor tipurilor de diabet zaharat şi la evitarea complicaţiilor generate de această afecţiune. 
     
Ultimile studii arată că în lume sunt peste 382 milioane de oameni ce suferă de diabet. Se estimează ca până în anul 2035 peste 500 milioane persoane, mai bine spus aproximativ una din 10 persoane va suferi de această afecţiune.  Conform studiilor, în prezent peste 316 milioane de oameni prezintă un risc ridicat de dezvoltare a diabetului  de tip doi (diabetul zaharat). Majoritatea cazurilor de diabet de tip doi pot fi prevenite iar complicaţiile acestora pot fi evitate printr-un mod de viaţă sănătos.

Mesajele cheie ale acestei campanii 2014-2016 includ :

  1. Fă din mâncarea sănătoasă cea mai uşoară alegere
  2. O alimentaţie sănătoasă-alegerea potrivită
  3. Alimentaţia sănătoasă începe cu micul dejun


joi, 13 noiembrie 2014

Alege să fii informat! - 13 noiembrie - Ziua Internațională a calității

Ziua Mondială a Calitătății a fost introdusă de Organizația Națiunilor Unite în 1989, având ca scop creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial a contribuției importante pe care o are calitatea la creșterea și dezvoltarea durabilă a unei organizații, chiar a întregii societăți. 

În fiecare an, în a doua zi de joi a lunii noiembrie, se celebrează ”Ziua Mondială a Calității”. 
Tot în același sens, Organizația Europeană pentru Calitate (EOQ) a declarat ”Săptămâna Europeană a Calității”, în luna noiembrie, în cursul săptămânii care include a doua zi de joi (Ziua Mondială a Calității). 

Scopul Zilei Mondiale a Calității este de a promova conștientizarea calității la nivel mondial si de a încuraja creșterea durabilă și prosperitatea economică a tuturor organizațiilor, indiferent de mărimea acestora sau domeniul lor de activitate. 

Ținând cont de noile tendințe ale economiei globale, în care succesul depinde de calitate, inovare și durabilitate, Ziua Mondială a Calității este o excelentă ocazie pentru fiecare dintre noi, de a consolida aceste obiective ca bază a organizatiei noastre si de a ne concentra pe importanța calității





http://www.getresponse.com/archive/isomanagement/World-Quality-Day-Ziua-Mondiala-a-Calitatii-3273636.html

Imprimante donate la Spitalul Județean, mai multe școli și primării din Maramureș

Fundația Liviu Marian Pop a venit în sprijinul unităților administrativ-teritoriale și în special al unităților școlare și al spitalelor. Acolo unde au fost montate telefoane sociale s-a luat decizia de a se dona și câte o imprimantă performantă, de ultimă generație. Totodată, un astfel de dispozitiv a ajuns și la Liceul cu Program Sportiv Baia Mare.

Nu de puține ori unele instituții nu au posibilitatea să transmită sau să primească documente importante, având nevoie de fax. Am luat decizia de a dona imprimante de ultimă generație acolo unde a fost nevoie. Este vorba de o imprimantă multifuncțională care scanează și copiază documente. Având în vedere dimensiunile mici ale acesteia, poate fi pusă oriunde și este foarte utilă. Este ușor de utilizat și cu siguranță va fi folosit la capacitate maximă”, a punctat fondatorul prof. Liviu Marian Pop.
Imprimantele au fost donate Liceului cu Program Sportiv Baia Mare, Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Totodată, au mai fost donate unităților administrativ teritoriale din localitățile Seini, Budești, Poienile de Sub Munte, Sarasău, Botiza, Săcel, Cernești, Repedea, Vadu Izei, Ieud, Valea Chioarului, Borșa, Ariniș, dar și la unele licee din aceste localități.
”Mulțumim Fundației Liviu Marian Pop pentru că, iată, se gândește de fiecare dată să vină în sprijinul nostru. După ce a fost instalat telefonul social, am primit și această imprimantă. Folosim foarte mult scannerul, dar și faxul. Odată pusă în funcțiune, ne va fi de folos”, a subliniat dr. Cozeta Ciaunică, medic pediatru la Spitalul Judetean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

luni, 10 noiembrie 2014

Alege să fii informat! - 10 Noiembrie - Ziua Internaţională a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare

Data de 10 noiembrie a fost decretată de UNESCO în 2001 ca fiind Ziua Internaţională a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare.  Prin numeroasele evenimente organizate cu această ocazie, se urmărește consolidarea percepției publice cu privire la rolul științei pentru societăți pașnice și durabile, promovarea solidarității naționale și internaționale pentru o știință comună între țări și atragerea  atenției  asupra provocărilor cu care se confruntă știința.

De asemenea, Ziua Internaţională a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare a constituit un prilej pentru generarea unor proiecte concrete, programe și fonduri pentru știință din întreaga lume. Ziua a contribuit, totodată, la încurajarea cooperării  între oamenii de știință ce locuiesc în regiunile marcate de conflicte (înființarea Organizației de Știință  Israeliano-Palestiniană (IPSO), cu sprijinul UNESCO)
În fiecare an, organizațiile interguvernamentale și non-guvernamentale, instituțiile științifice de cercetare, asociațiile profesionale, universitățile, municipalitățile, mass-media, profesorii de științe, școlile și altele sunt încurajate să organizeze propria celebrare a Zilei Mondiale a Științei.





duminică, 9 noiembrie 2014

Alege să fii informat! - 09 Noiembrie - Ziua Internațională Împotriva Fascismului și Antisemitismului


Începând cu 1933, anul în care în Germania au venit la putere naziștii, evreii au fost supuși unui tratament discriminatoriu, iar de cele mai multe ori acesta a fost insoțit de violență. În anul 1938, pe 09 noiembrie, naziștii veniți la putere, promovând o politică  naționalistă, antisemită, rasistă și anticomunistă  au început un program agresiv împotriva evreilor. Cunoscută drept Noaptea Sticlei Sparte sau Noaptea de Cristal (Reichskristallnacht), noaptea de 09 noiembrie a fost marcată de distrugerea a sute de sinagogi și de deportarea a mii de evrei în lagărele de concentrare. Însăși  denumirea a fost dată de imaginea geamurilor sparte ale magazinelor ce erau proprietate evreiască.


Din această cauză, în data de 09 noiembrie a fiecărui an sunt organizate evenimente în amintirea Holocaustului, astfel că pentru anul 2014 pot fi enumerate:


S.U.A. - Kristallnacht Commemoration 1938-2014, Milwaukee
Canada- Vancouver, Kristallnacht Commemorative Lecture- Profesor Sara Horowitz, York University
Franța -  Seminar Yahad  ce are ca temă genocidul evreilor și romilor în Europa de Est, etape și exterminarea evreilor din Ucraina, Belarus, Moldova, Polonia, Rusia și
Lituania
Germania - Asociația Refugiaților Evrei prezintă un memoriu muzical The Last Train to Tomorrow
România - Lansare de carte "Cartea vieții omului" - autori Marele Rabin Menachem Hacohen și ing. Baruch Tercatin
                - Cros desfășurat între sediul Ambasadei Germaniei (București) şi parcul Herăstrău.



vineri, 7 noiembrie 2014

Alege să fii informat! - 8 Noiembrie, Ziua Internaţională a Zonelor Urbane

(Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor sau Ziua Mondială a Urbanismului.)
În fiecare an, pe 8 noiembrie este marcată Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor sau Ziua Mondială a Urbanismului.
Ziua Internaţională a Zonelor Urbane este aniversată din 1949, în peste 30 de ţări, la iniţiativa profesorului Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul specialiştilor interesaţi, dar şi a publicului larg, cu soluţii pentru organizarea oraşelor fără a afecta mediul înconjurător. 

Prin celebrarea acestei zile, sunt aduse în prim-plan problemele urbanizării cu efectele ei asupra evoluţiei durabile a societăţii şi promovarea unei mai bune planificări. Urbanizarea nu este un fenomen nou. Ea a apărut pe o anumită treaptă din evoluţia societăţii şi, din acel moment, nu a mai fost cale de întoarcere din expansiunea sa. A schimbat faţa lumii şi a adus modificări atât în viaţa, cât şi în mentalitatea oamenilor. Dacă, în urmă cu aproximativ 30 de ani, existau doar două metropole cu peste 10 milioane de locuitori (New York şi Tokyo), astăzi numărul acestora a crescut semnificativ, la peste 20 de aglomerări umane.

Potrivit estimărilor Naţiunilor Unite, populaţia globală a ajuns la 1 miliard în 1804. 123 ani mai târziu, în 1927, a fost de 2 miliarde. După doar încă 33 de ani, în 1960, a ajuns la 3 miliarde. 
A atins cifra de 4 miliarde 14 ani mai târziu, în 1974. În 1987, a ajuns la 5 miliarde, apoi 6 miliarde în 1999, pentru ca, în prezent, să depăşim 7 miliarde. Creşterea populaţiei duce la provocări colosale în managementul urban, provocări precum lipsa locuinţelor, infrastructura inadecvată, congestie şi o calitate scăzută a vieţii în mediul urban. 

În această zi, sunt organizate diverse manifestări în instituţiile de învăţământ sau în locuri publice pentru a înţelege mai bine importanţa fenomenului de urbanizare în desfăşurarea zilnică a vieţii noastre. La nivel mondial, în preajma acestei zile, are loc o conferinţă online, la care participă experţi în domeniu. 

http://www.financiarul.ro/



miercuri, 5 noiembrie 2014

Pagina de geografie: Cheile Nerei - Cascada Bigăr

Cascada Bigăr este o cascadă de tuf calcaros, are o formă deosebită ceea ce îi și dă acel farmec aparte și o face atât de unică.
Site-ul The World Geography a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr din Caraș-Severin. De când a fost numită cea mai frumoasă cascadă din lume de către cei de la The World Geography, Cascada Bigăr a devenit un must see pentru toată lumea care vizitează Cheile Nerei.


Anterior, în septembrie 2010, un ghid turistic internațional, National Geographic Traveler - Romania, făcea pentru întâia oară prezentarea acestei cascade în presa turistică de specialitate.
”Uneori,  vezi cate o fotografie cu un peisaj natural ce ti se pare ireal. Asa se intampla cu Izvorul Bigar care parca e desprins din basme… E un loc magic”, scrie publicatia americana Huffington Post.  Mai mult, caderea de apa din Caras Severin este asemuita cu o scena din filmul Disney Mica Sirena.
Stanca acoperita cu muschi alaturi de izvorul subteran creeaza un colt de natura de o frumusete unica. Este usor de inteles de ce acest loc situat in Muntii Aninei, in vestul Romaniei, este nu doar unul dintre cele mai frumoase locuri din tara, ci si din lume, spun americanii.

Cascada Bigăr este într-adevăr deosebită și frumoasă. Cascada este exact la drumul principal, și nu ai cum să o ratezi. Lângă cascadă este ditamai semnul cu Paralela 45 care îți va marca locul unde trebuie să părăsești confortul mașinii ca să arunci privirea peste cascadă. Din păcate este cam aglomerație și nu există locuri de parcare decât la vreo 5 minute de plimbare.
Cascada Bigar face parte din Parcul Natural Cheile Nerei-Beusnita. La 12 kilometri de localitatea Bozovici, apa izvoraste de la 200 de metri altitudine si se varsa in raul Minis, de pe o stanca acoperita cu muschi.

( http://www.ghiduri-turistice.info/ , http://ro.wikipedia.org/ , http://www.opiniatimisoarei.ro/  )