duminică, 30 noiembrie 2014

1 DECEMBRIE - Ziua Naţională a României

Istoric
            După evenimentele din anul 1989, ziua de 1 Decembrie a devenit Ziua Naţională a României. În 1990, Parlamentul României hotărăşte ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Naţionalăa țării noastre. Legea adoptată de Parlament este promulgată ulterior de Preşedintele Ţării de la acea vreme.  Această dată a fost prevăzută șI în Constituția României din 1991, articolul 12.

            Această zi  îsi are istoria la 1 decembrie 1918 când Marea Adunare de la Alba Iulia a hotărât Unirea Crişanei, Maramureşului, Transilvaniei și Banatului,  la Regatul Român. Prin Declaraţia de la Alba Iulia Această această decizie a fost făcută publică.

Adunarea Naţionalã de la Alba Iulia adoptã o rezoluţie care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918 rezoluţia Uniri ieste citită în cadrul Marii Adunări Naționale de către Vasile Goldiș: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.


"...Marea Unire din 1918 a fost si rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românesti. Măretia ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile constiintei unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit. 
Marea Unire nu a fost rezultatul participării Romăniei la război. Nici partizani Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluția din Rusia si destrămarea monarhiei austro-ungare. Raționamentul lor s-a înscris formulei tradiționale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania si Banatul,
victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruință o excludea pe cealaltă, astfel că nimeni nu vedea cum ar fi cu putintă ca toate aceste provincii să intre aproape simultan în frontierele Vechiului Regat. 
Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de vointă al natiunii române de a-si da armătura teritorial-instituțională care este statul național.. “ (Florin Constantiniu - O istorie sinceră a poporului român)

Evenimente

București

Parada Militară -evenimentul se va desfășura în fața Palatului Parlamentului pentru prima dată în 25 de ani, întrucât consacratul Arc de Triumf, gazda din ultimile decenii,  se află într-un amplu proces de reabilitare. Parada se va desfășura pe un traseu  de doi kilometri, militarii vor mărșălui de la bulevardul Libertății, Palatul Parlamentul și vor încheia parada la Rondul Coșbuc.

Alba Iulia

Depuneri de coroane la statuile lui I.I.C. Brătianu (Piața I.C. Brătianu), Iuliu Maniu ( Piața Iuliu Maniu),  Mihai Viteazul și a Reginei Maria și a Regelui Ferdinand - Catedrala Încoronării
Paradă militară – Bd. 1 Decembrie 1918

Brașov

Ora 12.00, în Piața Unirii din Brașov, Festivitatea dedicată Zilei Naționale a Romaniei este organizată de Uniunea Junilor din Scheii Brasovului si Brașovul Vechi
 Depunere de coroane la Monumentul Eroilor din 1916 din Piata Unirii  Ora  12.30- 13.00
 Spectacol de muzică specifică Țării Bârsei și Ardealului între orele 13.00- 15.30

Cluj-Napoca

Ceremonie de depunere de coroane
Corul Filarmonicii de Stat Transilvania, Corul bărbătesc din Finteusul Mare începând cu  ora 16:00
Aprinderea iluminatului festiv ora 19:00
Retragerea cu torțe ora 19:50
Spectacol de artificii ora 20:00

La mulți ani românilor de pretudindeni!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu