vineri, 7 noiembrie 2014

Alege să fii informat! - 8 Noiembrie, Ziua Internaţională a Zonelor Urbane

(Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor sau Ziua Mondială a Urbanismului.)
În fiecare an, pe 8 noiembrie este marcată Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor sau Ziua Mondială a Urbanismului.
Ziua Internaţională a Zonelor Urbane este aniversată din 1949, în peste 30 de ţări, la iniţiativa profesorului Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul specialiştilor interesaţi, dar şi a publicului larg, cu soluţii pentru organizarea oraşelor fără a afecta mediul înconjurător. 

Prin celebrarea acestei zile, sunt aduse în prim-plan problemele urbanizării cu efectele ei asupra evoluţiei durabile a societăţii şi promovarea unei mai bune planificări. Urbanizarea nu este un fenomen nou. Ea a apărut pe o anumită treaptă din evoluţia societăţii şi, din acel moment, nu a mai fost cale de întoarcere din expansiunea sa. A schimbat faţa lumii şi a adus modificări atât în viaţa, cât şi în mentalitatea oamenilor. Dacă, în urmă cu aproximativ 30 de ani, existau doar două metropole cu peste 10 milioane de locuitori (New York şi Tokyo), astăzi numărul acestora a crescut semnificativ, la peste 20 de aglomerări umane.

Potrivit estimărilor Naţiunilor Unite, populaţia globală a ajuns la 1 miliard în 1804. 123 ani mai târziu, în 1927, a fost de 2 miliarde. După doar încă 33 de ani, în 1960, a ajuns la 3 miliarde. 
A atins cifra de 4 miliarde 14 ani mai târziu, în 1974. În 1987, a ajuns la 5 miliarde, apoi 6 miliarde în 1999, pentru ca, în prezent, să depăşim 7 miliarde. Creşterea populaţiei duce la provocări colosale în managementul urban, provocări precum lipsa locuinţelor, infrastructura inadecvată, congestie şi o calitate scăzută a vieţii în mediul urban. 

În această zi, sunt organizate diverse manifestări în instituţiile de învăţământ sau în locuri publice pentru a înţelege mai bine importanţa fenomenului de urbanizare în desfăşurarea zilnică a vieţii noastre. La nivel mondial, în preajma acestei zile, are loc o conferinţă online, la care participă experţi în domeniu. 

http://www.financiarul.ro/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu