marți, 25 noiembrie 2014

Alege să fii informat! - 25 noiembrie - Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii a fost a fost sărbătorită pentru întâia dată în anul 1981. În urma cu 21de ani, pe 25noiembrie 1960, în Republica Dominicană cele trei Mirabal, reprezentanţele activismului politic şi susţinătoare ale democraţiei, erau ucise sub regimul dictatorial al lui Rafael Trujillo. Moartea celor trei surori a generat ample acţiuni de protest în scopul răsturnării regimului Trujillo. În anul 1999, Adunarea Generală a ONU a decretat data de 25 noiembrie Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
Violenţa împotriva femeilor este o consecinţă directă a discriminării împotriva femeilor în raport cu bărbaţii. Peste 35% din numărul total de femei experimentează cel putin o dată în viaţă de diferite forme ale violenţei, de obicei din partea cuiva cunoscut.

În fiecare an, această zi este celebrată la nivel mondial, prin diferite acțiuni. De exemplu, săptămâna aceasta în Venezuela se desfășoară campania “ Cuvintele ucid: Dacă iubești nu abuzezi ” sub indrumarea directă a guvernului. Campanii de acet gen se desfășoară în lumea întreagă în aceasă zi.

Ziua de 25 noiembrie, Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii este marcată la nivel global de organizații guvernamentale și non-guvernamentale, asociații, fundații, media prin :
-diferite expoziții foto 
-campanii stradale de sensibilizare a populației
-seminarii și conferințe de presă 
- marșuri stradale





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu