miercuri, 8 aprilie 2015

Alege să fii informat! - 08 Aprilie – Ziua internaţională a romilor

În urmă cu 44 de ani, pe 08 aprilile 1971, la Londra, a avut loc primul Congres Internaţional al romilor de pretutindeni. De atunci, data de 08 aprilie are o importanţă deosebită în calendar pentru romi şi nu numai, întucât sărbătorim Ziua Internațională a Romilor. Aceasta a fost oficial recunoscută în anul 1990 în Polonia, cu ocazia celui de-al patrulea Congres Mondial al Romilor. Cu acest prilej au fost puse şi bazele Uniunii Internaţionale a Romilor (IRU) şi au fost adoptate ca fiind simboluri internaţionale imnul compus de Jarko Jovanovic “Djelem Djelem” şi drapelul. Drapelul este compus din culorile albastru şi verde la care se adaugă o roată roşie în mijloc. 

La nivel mondial, cu ocazia sărbătoririi acestei zile se organizează festivaluri tematice, spectacole, seminarii, conferinţe. Scopul celebrării acestei zile este acela de a atrage atenţia întregii societăţi asupra problemelor cu care se confruntă romii, de a prezenta frumuseţea tradiţiilor şi obiceiurile cominităţii rome, de a promova multiculturalismul şi de a stopa discriminarea. 

Prin activităţi, prin conferinţe organizate cu ocazia acestei zile atât de importante pentru comunitatea romă putem atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă aceştia, putem milita şi întreprinde acţiuni pentru îmbunătăţirea situaţiei educaţionale. Evenimentele organizate cu prilejul acestei zile au ca scop promovarea identității romilor. valorilor culturale ale acestora şi a limbii romani. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu