duminică, 12 aprilie 2015

Alege să fii informat! - 12 Aprilie - Ziua Internaţională a Aviaţiei şi Cosmonauticii

Ziua Internaţională a Aviaţiei şi Cosmonauticii, aniversată anual în fiecare an în data de 12 aprilie, marchează primul zbor în cosmos al unui om, pe numele său Iuri Gagarin, la bordul navei sale Vostok I. Astfel, în anul 1961, Iuri Gagarin devenea primul astronaut din lume ce făcea înconjurul lumii. La acea vreme, tânărul sovietic Gargarin avea doar 27 de ani iar zborul său a durat 108 minute. 

După un zbor Gagarin a reintrat în spaţiul atmosferic şi s-a catapultat, aterizând cu paraşuta în zona Saratov. Tot cu ocazia acestui zbor, Gagarin a efectuat prima transmisiune televizată din spaţiu. Din păcate, 7 ani mai târziu, ”primul om în Cosmos”, se prăbuşea cu avionul în timpul unui zbor de antrenament.

Tot pe 12 aprilie, dar douăzeci de ani mai târziu, în anul 1981, a avut loc primul zbor al navetei spatiale Columbia, prima naveta spatiala a flotei NASA. Prima ei misiune, a durat două zile, de pe 12 aprilie pana pe 14 aprilie, 1981. 

În anul 2011, pe 07 aprilie, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care a declarat data de 12 aprilie a fiecărui an Ziua Internaţională a Aviaţiei şi Cosmonauticii. ONU a dorint să marcheze prin alegerea acestei date şi ziua în care Gagarin realiza primul înconjur al lumii. 





Sursa foto : http://noosphereglobal.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu