În fiecare an, în data de 07 aprilie sărbătorim Ziua Mondială a Sănătăţii. Ziua mondială a sănătăţii este deja la cea de-a şaizeci şi şapte-a aniversare sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Data de 07 aprilie 1948 reprezintă data în care OMS şi-a ţinut prima adunare în acest scop. În cadrul acestei întâlniri de nivel mondial s-a hotărât ca începând cu anul 1950, în ziua de 07 aprilie a fiecărui an să se sărbătorescă la nivel global Ziua Sănătăţii.
Celebrarea acestei zile la nivel mondial are ca principal scop tragerea unui semnal de alarmă cu privire la importanţa majoră pe care o are sănătatea în viaţa fiecăruia dintre noi..
Majoritatea guvernelor şi organizaţiilor non-guvernamentale ce au ca domeniu de interes problemele de sănătate publică, organizează diferite conferinţe, seminarii şi activități pe această temă.
Tema propusă pentru acest an de către OMS este “ Siguranţa Alimentară” . Scopul campaniei pe această temă este e de a reliefa importanţa maximă pe care o are alimentaţia asupra sănătăţii şi vieţii noastre.
Siguranţa alimentară este o responsabilitate comună a noastră, a tuturor. OMS doreşte să atragă atenţia asupra necesităţii menţinerii unui nivel cît mai ridicat de siguranţă alimentară, mai ales prin informarea corectă şi responsibilizarea cetăţeanului. O alimentaţie sănătoasă, corectă, veghează întotdeauna la asigurarea premiselor pentru un corp sănătos. Produsele alimentare pot fi purtătoare de bacterii, viruşi sau paraziţi ce pot genera până la 200 de boli. Toate aceastea, la care se adaugă modificările genetice, substanţele chimice conţinute de alimentaţie, generează anual la nivel global decesul unui număr semnificativ de oameni, îndeosebi copii.
Ţinând cont de fenomenul de globalizare, alimentaţia nesigură generează un risc nu doar în ceea ce priveşte sănătatea, ci şi la nivel economic.
Fiecare stat, prin acţiunile sale în domeniul sănătăţii, în domeniul economic are sarcina de a preveni situații de urgență cu care cât mai multe state se confruntă frecvent pe acest plan în ultima perioadă.
Dezvoltarea unor strategii de siguranță alimentară şi planuri de acţiune corect adaptate şi implementate, dar şi acțiunile noastre colective pot proteja împotriva contaminării chimice sau microbiană a alimentelor.
Măsurile de prevenire şi combatere pe acest plan trebuie întreprinse atât la nivel mondial și național.
Încă din Antichitate, sunt evidenţiate beneficiile unei alimentaţii sănătoase de către medicul grec Hipocrate, care a trăit 104 ani. Acesta afirma „Fie ca hrana să fie medicamentul tău, şi medicamentul să îţi fie hrană.”
Alimentaţia corectă este primul pas către o viaţă lungă şi sănătoasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu