sâmbătă, 28 martie 2015

Alege să fii informat! - 28 Martie 2015 – Ora Pământului

Ora Pământului este un eveniment ce are loc la nivel global și se desfășoară în fiece an în ultima sâmbătă din luna martie. Ora pământului a avut loc pentru prima dată în anul 2007, în Sydney, Australia și a evoluat an de an. În această zi, timp de oră, sute de milioane de oameni din întreaga lume vor stinge luminile timp de o oră, în semn de respect față de planeta noastră, la ora 20:30, ora locală.

Istoric Dacă Ora Pământului își are începuturile modeste în 2007, în Australia, un an mai tîrziu, și Regatul Unit al Marii Britanii ia parte la acest eveniment, alături de 35 de țări, și peste 350 de orașe. În 2009 iau parte la Ora Pământului 4000 de orașe din peste 85 de țări. În 2010 un număr recor de peste 125 de țări participă la acest eveniment. Trei ani mai târziu, numărul țărilor ce își arătaseră susținerea pentru acest eveniment crescuse la 157. Anul trecut, în 2014 numărul țărilor participante a crescut la 162.

28 Martie 2015 – între 8.30PM and 9.30PM, ora locală se desfășoară Ora Pământului. În al noualea an de campanie suntem invitați ca pentru o oră, să stingem luminile în semn de respect față de Pamânt, să tragem un semnal de alarmă asupra problemelor generate de extra-consum și de schimbările climatice. În acest ănterval de timp clădiri monument, organizații guvernamentale, muzee, obiective turistice din întreaga lume își vor stinge luminile. Acest eveniment nu se adresează doar marilor consumatori energetici, ci și consumatorilor casnici, astfel că fiecare dintre noi suntem invitați ca pentru o oră, să oprim luminile și sursele de consum energetic, ca simbol al respectului și angajamentului nostru față de planetă.

28 Martie 2015, România - În capitala țării acest eveniment va fi marcat prin întreruperea iluminatului clădirii Palatului Victoria, a Palatului Parlamentului, a Primăriei Municipiului București, a Centrului Cultural "Palatele Brâncovenești", și a multor alte instituții publice, timp de 60 de minute. Nu doar Bucureștiul marchează acest eveniment, ci și multe alte orașe din întreaga țară.

vineri, 27 martie 2015

Alege să fii informat! - 27 Martie - Ziua mondială a teatrului

În anul 1961, Institutul Internaţional de Teatru a hotărât ca ziua de 27 martie a fiecărui an să fie prilej de celebrare a Zilei Internaţionale a Teatrului. Prin diferite acţiuni, evenimente şi spectacole oferite în această zi, întreaga comunitate internaţională de teatru, şi centrele Institutului Internaţional de Teatru doresc să marcheze importanţa deosebită pe care o au teatrele în societeatea şi cultura fiecărei ţări.

Cum cuvântul teatru este un cuvânt de origine grecesc, în vechile timpuri teatrul era prezent în Grecia, şi era divizat în trei tipuri, satira, comedie şi tragedie. Primul actor al teatrului era de origine greacă se numea Thespis, şi a avut prima reprezentaţie în în 534 sau 535 î.en, în oraşul Dionysia. 

Nici teatrul roman nu este mai prejos, conform scrierilor, romanii au experimentat teatrul pentru prima dată în secolul 4 ÎH şi se face referire la teatrul din Roma antică.

În ţara noastră se zidea primul teatru în secolul XIX, mai exact era inaugurat în anul 1817, în Oraviţa din Banatul Montan şi este vorba de Teatrul Vechi "Mihai Eminescu" . Clădirea deşi a suferit numeroase modificări, încă frapează prin stilul aparte, prin bogăţia arhitecturală, prin stilul vienez încă păstrat.

Spectacolul de teatru este un fenomen cultural complex, este prezent în societatea din lumea întreagă. Teatrul semnifică o cultură, şi nu neapărat cultura propriei noastre ţări, ci culturi şi tradiţii din întreaga lume. Totodată, teatrul înseamnă istorie, educaţie, creativitate. 

Federico Garcia Lorca concluziona : “Teatrul este poezia ce se desprinde din carte şi devine omenească.”

joi, 26 martie 2015

Alege să fii informat! - 26 Martie - Ziua Mondială a Epilepsiei

Data de 26 Martie a fiecărui an marchează Ziua Mondială a Epilepsiei, cunoscută în lumea întreagă și sub denumirea de Purple Day - Ziua Mov. Purple Day a luat naștere în anul 2008 la inițiativa unei fetițe de nouă ani pe atunci, Cassidy Megan, din Canada, bolnavă de epilepsie și a asociației de epilepsie EANS. Cassidy Megan, fondatoarea acestei zile, motivată de propria-i luptă cu această boală, afirma “Am vrut ca oamenii din lumea întreagă să se adune și să îi învețe pe alții despre epilepsie.”

Epilepsia este o boală neurologică cu impact major, o dereglare a sistemului nervos. La nivel global, peste 50 de milioane de oameni suferă de această boală, astfel, un om din 100 suferă de epilepsie. La peste 60 % din cazuri boala îsi are debutul înaintea vârstei de 16 ani. Epilepsia este o boală cronică frecvent întâlnită, iar conform statisticilor, aproximativ 10% din populație poate suferi o criză epileptică de-a lungul vieții. În ceea ce privește țara noastră, deși oficial în anul 2012 erau înregistrați aproximativ 200.000 pacienți, în realitate numărul s-ar apropia de 500.000. Diferențele atât de mari între statisticile oficiale și datele reale din țara noastră ar fi generate de faptul că foarte mulți oameni își ascund boala de teama de a nu fi respinși de societate.

În România, acestă zi a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2012. Pentru a marca importanța acestei zile, anul acesta, ca și în anul 2014, Palatul Victoria va fi luminat, joi, 26 Martie 2015, începând cu ora 18:30, în culoarea simbol a acestei zile, culoarea mov.

În această zi suntem îndemnați să purtăm culoarea mov sub orice formă, în semn de respect față de cei afectați de această boală . Prin discuții libere, prin informări, prin acțiunile noastre putem adduce o contribuție fenomenului de înțelegere, acceptare și suport pentru cei ce suferă de această afecțiune.





Sursa foto : www.wallpapersonview.com

duminică, 22 martie 2015

Alege să fii informat! - 22 martie - Ziua mondială a apei

În data de 22 martie a fiecărui an sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Astfel, în anul 1992, în cadrul Adunării Generale Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare ce a avut loc la Rio de Janeiro s-a stabilit ca data de 22 martie a fiecărui an să fie marcată de Ziua Mondială a Apei. În România a fost sărbătorită Ziua Mondială a Apei pentru prima dată un an mai târziu, în anul 1993. 

Cum apa este o resursă esenţială a vieţii, sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop evidenţierea necesitatăţii protejării cantitative și calitative a apelor. Fiecare dintre noi este responsabil de valorificarea corespunzătoare a acestei resurse esenţiale vieţii, şi de protejarea ei, de asemenea. 

Tema Zilei Mondiale a Apei din acest an este “ Apa şi dezvoltarea durabilă “. În ţara noastră, peste 80% din resursele de apa potabila provin din Muntii Carpati. Astfel că reteaua hidrografică principală a ţării noastre depinde de apele Carpatilor.

Prin urmare, suntem responsabili de menţinerea cursurilor apelor curate, iar implicarea noastră, a tuturor cetăţenilor este esenţială. Prin acţiunile noastre de voluntariat, prin accentuarea educaţiei ecologice, trebuie să evităm poluarea apelor cauzată de acitivităţile agricole, de activităţi economice sau de inundaţii, tot mai des întâlnite şi în ţara noastră. 

Putem spune că apa este este natură, întreg ecosistemul depinde de circuitul apei în natură.. 

Apa este urrbanizare. În fiecare săptămână peste un million de oameni se mută în oraşe. Aşezările umane s-au dezvoltat de-a lungul surselor de apă, a râurilor şi a lacurilor. De exemplu nu putem vorbi de Paris, capitala Franţei fără să amintim de râul Sena. Sau de Londra, capitala Marii Britanii, fără să amintim de frumuseţea fluviului Tamisa. Excepţie nu face nici capitala ţării noastre, Bucureştiul, ce este străbătut de râul Dâmboviţa.

Apa este energie. Apa generează energie, iar energia este necesară procesului de furnizare a apei. 
Apa este egalitate. În fiecare zi, femeile petrec peste 200 milioane de ore cărând apă. 
Apa este mâncare . Este necesar un litru de apă pentru a iriga un produs ce insumează o calorie.
Apa este izvor de sănătate. Mâinile curate ne pot salva viaţa. În fiecare zi a vieţii noastre avem nevoie de apă pentru a bea, pentru a găti, pentru igiena noastră zilnică. Totodată, procentajul de apă din corpul uman este de 60-70%. .

Sărbătorirea Zilei Internaţionale a Apei are ca scop evidenţierea rolului extrem de important pe care îl are apa în viaţa noastră de zi cu zi. Prin acţiunile noastre din fiecare zi trebuie să contribuim la protejarea acestei resurse atât de importante pentru oameni, pentru viaţă, apa.

joi, 19 martie 2015

Alege să fii informat! - 20 martie - Ziua Internaţională a Fericirii

Ziua Internaţională a Fericirii a fost sărbătorită pentru prima dată în 2013, pe data de 20 martie. Decizia fost luată în 2012 de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).ONU speră ca iniţiativa să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetăţenilor şi să nu îşi mai concentreze eforturile doar pe creşterea economică.

”Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane”, arată Adunarea ONU în Rezoluţia adoptată prin consens. Documentul cere celor 193 de ţări membre să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activităţi educative” şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.

„Fericirea poate avea diferite semnificaţii pentru oameni. Dar toţi putem cădea de acord asupra unui lucru: acela că fericirea înseamnă să lucrăm împreună la încheierea conflictelor, la eradicarea sărăciei şi a altor condiţii regretabile în care foarte mulţi dintre semenii noştri trăiesc”, este mesajul transmis de secretarul Naţiunilor Unite Ban Ki-moon, la prima Zi Internaţională a fericirii.

Ce putem face dacă vrem să fim fericiţi?

- Să luăm decizia de a fi fericiţi şi să facem ceva în acest sens, să nu rămânem în poziţia spectatorului imparţial.

- Să depunem eforturi, să nu dăm înapoi în faţa oricărui lucru dificil; fericirea se cultivă şi se construieşte în timp, puţin câte puţin.

- Să savurăm toate formele de fericire: fericirea că trăim, că avem cele necesare traiului, că aparţinem unei familii, colectivităţi şi că putem face multe activităţi.

- Să nu ne lăsăm pradă mâhnirii, oferindu-ne mici momente de fericire şi detaşare, cât mai des posibil.

- Să facem din fericire un scop, nu o obsesie.

- Să” grădinărim” fericirea, pentru că ea presupune eforturi şi timp, fără să simţim dezamăgirea dacă ea nu apare imediat.

- Să cultivăm o conştiinţa a fericirii, să ţinem ochii deschişi spre ea.

- Să nu acceptăm nici o fericire care se câştigă în detrimentul celor mai mulţi.

- Să fim optimişti, să presupunem în faţă incertitudinii că există o soluţie favorabilă şi să acţionăm pentru a o pune în practică.

Ziua dedicată ”fericirii mondiale” coincide cu Ziua internaţională a Francofoniei, sărbătorită anual în 20 martie prin diverse manifestări de promovare a limbii franceze. Pe data de 20 martie este marcat şi echinocţiul de primăvară.





ziarulunirea.ro

marți, 17 martie 2015

Alege să fii informat! - 17 Martie – Ziua Internațională a Asistenței Sociale

În fiecare an, pe 17 Martie sărbătorim Ziua Internațională a Asistenței Sociale. Este un prilej bun pentru a promova importanța deosebită pe care o are profesia de asistent social și contribuția extraordinară pe care cei ce îmbrățișează această profesie o au pentru societate. 

Ziua Internațională a Asistenței Sociale se află deja la cea de-a opta celebrare și este îndeosebi promovată de Federația Internațională a Asistenților Sociali (IFSW) iar România este o țară membră a Federației Internaționale a Asistenților Sociali (IFSW). 

La nivelul fiecărei țări se organizează diferite acțiuni și activități ce au ca scop promovarea muncii și activităților sociale. Deși munca unui asistentilor sociali nu este deloc ușoară, prin devotamentul și dăruirea față de profesie de care acești lucrători dau dovadă zi de zi, prin suportul și îndrumarea pe care le oferă necontenit, fac din societatea noastră o societate mai bună.

Sursa foto : www.ifsw.org

duminică, 15 martie 2015

Ore gratuite de matematică şi limba română pentru elevii de clasa a VIII-a

Elevii de clasa a VIII-a au început pregătirea pentru Evaluarea Naţională. Orele de matematică şi limba română îi vor ajuta pe absolvenţii ciclului gimnazial să înţeleagă mai bine materia, acolo unde este nevoie, astfel încât rezultatele să fie pe măsura aşteptărilor.

Printre cei care au fost prezenţi să le ureze succes elevilor s-a numărat şi ministrul pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop. Acesta a subliniat faptul că orice elev poate să ajungă acolo unde îşi doreşte doar dacă va fi foarte bine pregătit. Acest lucru indiferent dacă provine din mediul rural sau urban. „Ceea ce face acest grup de doamne şi domni este un sprijin pe care vi-l dă dumneavoastră. Nu toţi copiii de clasa a VIII-a beneficiază de un astfel de suport. Din păcate, trebuie să vă spun că avem cea mai mare rată a abandonului şcolar la nivelul clasei a VIII-a. Îmi doresc ca după participarea dumneavoastră la aceste cursuri să reuşiţi cei mai mulţi să ajungeţi la liceul dorit, apoi la facultate. Sper să aveţi răbdare şi să fiţi atenţi la profesori astfel încât să asimilaţi din cunoştinţele lor. Nu toţi veţi ajunge la licee teoretice. Avem nevoie şi de buni meseriaşi, având în vedere că aceştia sunt bine plătiţi şi căutaţi pe piaţa muncii din România. Vă doresc succes şi sper ca fiecare dintre voi să reuşiţi în viaţă să faceţi ceea ce v-aţi propus”, a subliniat  Liviu Marian Pop.

Acţiunea se va derula până în 30 mai, în fiecare zi de sâmbătă, de la ora 9 la 11 cursurile de matematică, iar de la 11 la 13 orele de limba română. Cursurile sunt susţinute gratuit de profesori voluntari. Cea de-a II-a ediţie a acestui eveniment este organizată de Asociaţia Femeilor Active din Maramureş, preşedinte Gabriela Hofer, Fundaţia Liviu Marian Pop, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare, director Marius Crăciun, precum şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”. 
Pentru cei peste 100 de elevi orele s-au desfăşurat azi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, urmând ca de săptămâna viitoare acestea să aibă loc în aula Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.

luni, 9 martie 2015

Muzică și culoare, la spectacolul caritabil dedicat Zilei Femeii

Fundația Liviu Marian Pop alături de oameni cu suflet din Maramureș a reușit să organizeze spectacolul caritabil dedicat Zilei Femeii. Evenimentul a avut loc vineri, 6 martie, pe scena Teatrului Municipal Baia Mare. Cei care s-au alăturat acestei acțiuni au avut şi posibilitatea de a achiziționa lucrări realizate de elevii Liceului de Arte din Baia Mare.
Timp de o oră și jumătate, rând pe rând, pe scenă au urcat elevi talentați de la Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” și de la Liceul de Arte din Baia Mare. Cel care a deschis programul a fost Petru Suciu, elev în clasa a V-a, cu lucrarea compozitorului Johann Sebastian Bach, la vioară. Alexia Goja a recitat poezia ”Mama”, iar Sonia Rațiu a interpretat melodiile populare ”Am iubit și-am purtat dor” și ”Bade, unde-ai fost aseară”. Aplauze a primit din partea spectatorilor și Raisa Rusz, din clasa a IV-a, care a recitat poezia ”Învățătoarea”, de Nina Cassian. Camelia Crișan i-a încântat pe cei prezenți cu un moment de interpretare la flaut. Au mai urcat pe scenă Alexandra Leșiu, cu un moment de canto clasic, Ioana Sabo cu o interpretare la oboi, Răzvan Duda, clarinet, iar Dan Mureșan şi Mihai Cosma cu câte o poezie. Hohote de râs a stârnit trupa de teatru ”Silver 05” care a reușit să comunice cu publicul și mai ales să îi bine dispună. Designerul Lorand Coza a adus culoare prin prezentarea ținutelor care au prevestit venirea primăverii.

Fundația Liviu Marian Pop i-a răsplătit pe toți cei care au contribuit la reușita acestui eveniment cu câte o diplomă, iar copiii au primit și multe dulciuri. Toate fondurile care au fost donate de spectatori vor fi folosite pentru sprijinirea unor cazuri sociale din Baia Mare.

miercuri, 4 martie 2015

Spectacol caritabil dedicat Zilei Femeii- 6 Martie 2015

Fundația Liviu Marian Pop aduce o rază de lumină și speranță în sufletelor celor  care au nevoie de ajutor. Vineri, 6 martie, de la ora 17.30, va avea loc spectacolul caritabil dedicat Zilei Femeii, pe scena Teatrului Municipal Baia Mare. Programul artistic va cuprinde momente susținute de elevi de la Liceul de Arte din Baia Mare, precum și un show realizat de trupa de teatru ”Silver 05”. Din spectacol nu va lipsi nici Școala de modelling Lorand Coza. Programul va fi dedicat tuturor mămicilor având în vedere că se apropie ziua de 8 Martie. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru o persoană. Acestea pot fi achiziționate sunând la numărul de telefon 0744530508. Toate fondurile care se vor strânge vor fi donate în scop caritabil.


luni, 2 martie 2015

Alege să fii informat! - 03 Martie - Ziua Internațională a Scriitorilor

În fiecare an, pe 3 Martie sărbătorim Ziua Internațională a Scriitorilor. Ziua Internațională a Scriitorilor a fost stabilită de către Congresul Internațional al PEN Club și sărbătorită pentru prima dată în anul 1986. PEN ((Poeți, eseiști si noveliști) Club Internațional este asociația scriitorilor de pretutindeni și a fost înființată în anul 1921 la Londra. 
PEN Club Internațional este una din cele mai mari organizații internaționale de acest gen și deține organizații în peste 130 de tări. În ceea ce privește țara noastră, PEN Clubul Român a luat naștere în anul 1926 iar unul dintre inițiatori a fost Liviu Rebreanu

PEN Club Internațional susţine drepturile profesionale ale scriitorilor, libertatea cuvântului, promovarea literaturii naţionale, libertatea de expresie

Prin celebrarea Zilei Internaționale a Scriitorilor se dorește conștientizarea rolului pe care îl deţine libertatea cuvântului și literatura ca element de dezvoltare a societăţii umane la nivel mondial.

„Un scriitor nu îşi ia niciodată vacanţă. Viaţa înseamnă pentru el fie să scrie, fie să se gândească la ce va scrie” – Eugène Ionesco



duminică, 1 martie 2015

Maramureșul, descoperit de 19 reprezentanți mass-media, bloggeri si promotori ai turismului românesc

Un grup format din 19 reprezentanți mass-media, dar și realizatori ai emisiunilor de turism, bloggeri și chiar promotori de turism a descoperit Maramureșul. Nu din poveștile unora sau ale altora, ci la fața locului. Au fost cei care au stat de vorbă cu meșterii populari, le-au aflat poveștile de viață, durerea pe care o au pentru că unele meșteșuguri au fost uitate și nu mai sunt la mare căutare, așa cum erau odinioară.

Fundația Liviu Marian Pop în parteneriat cu Scorilo Turism și Simplify Travel derulează proiectul MândrudeRomânia . Primul eveniment,Turist în Maramureș – Tradiții&Obiceiuri străvechi , îi determină pe jurnaliști să redescopere frumusețile patriei: și acestea nu pot începe decât din Maramureș. Opincile, straiele populare, țesălatul lânii capătă o altă valoare când le vezi făcute de meșterii din Poienile Izei, Bârsana, Sighetu Marmației sau Săpânța. 

Ministrul Liviu Marian Pop s-a alăturat grupului , având în vedere că este localnic, din Vișeu. I-a îndemnat pe oaspeți să viziteze principalele obiective turistice de pe Valea Izei și din Săpânța. Prin imaginea obiectivelor, a camerelor de filmat cu siguranță vor reuși să stârnească interesul și curiozitatea altor turiști să viziteze Maramureșul. 

”Avem un județ frumos și avem cu ce ne mândri. Oamenii sunt harnici și ospitalieri, calități care nu s-au pierdut de-a lungul anilor și cu siguranță vor dăinui mulți ani de acum încolo. Trebuie să fim mândri că suntem români și mai ales să ne facem timp pentru a vizita fiecare zonă a țării pentru că sigur vom rămâne cu amintiri foarte frumoase și ne vom îmbogăți bagajul cultural pe care îl avem”, a punctat parlamentarul de Maramureș.

Odată ajunși la pensiunea agroturistică Sub cetate la Matei, din comuna Oncești, invitații au fost așteptați cu brânzoaice și alte bunătăți culinare tradiționale. În zilele următoare, pe cele mai importante canale media vor fi difuzate pozele, dar și filmele realizate aici, în Maramureș. Nu degeaba Maramureșul a fost, este și va fi cel mai minunat colț de rai al României.