În anul 1961, Institutul Internaţional de Teatru a hotărât ca ziua de 27 martie a fiecărui an să fie prilej de celebrare a Zilei Internaţionale a Teatrului. Prin diferite acţiuni, evenimente şi spectacole oferite în această zi, întreaga comunitate internaţională de teatru, şi centrele Institutului Internaţional de Teatru doresc să marcheze importanţa deosebită pe care o au teatrele în societeatea şi cultura fiecărei ţări.
Cum cuvântul teatru este un cuvânt de origine grecesc, în vechile timpuri teatrul era prezent în Grecia, şi era divizat în trei tipuri, satira, comedie şi tragedie. Primul actor al teatrului era de origine greacă se numea Thespis, şi a avut prima reprezentaţie în în 534 sau 535 î.en, în oraşul Dionysia.
Nici teatrul roman nu este mai prejos, conform scrierilor, romanii au experimentat teatrul pentru prima dată în secolul 4 ÎH şi se face referire la teatrul din Roma antică.
În ţara noastră se zidea primul teatru în secolul XIX, mai exact era inaugurat în anul 1817, în Oraviţa din Banatul Montan şi este vorba de Teatrul Vechi "Mihai Eminescu" . Clădirea deşi a suferit numeroase modificări, încă frapează prin stilul aparte, prin bogăţia arhitecturală, prin stilul vienez încă păstrat.
Spectacolul de teatru este un fenomen cultural complex, este prezent în societatea din lumea întreagă. Teatrul semnifică o cultură, şi nu neapărat cultura propriei noastre ţări, ci culturi şi tradiţii din întreaga lume. Totodată, teatrul înseamnă istorie, educaţie, creativitate.
Federico Garcia Lorca concluziona : “Teatrul este poezia ce se desprinde din carte şi devine omenească.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu