duminică, 22 martie 2015

Alege să fii informat! - 22 martie - Ziua mondială a apei

În data de 22 martie a fiecărui an sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Astfel, în anul 1992, în cadrul Adunării Generale Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare ce a avut loc la Rio de Janeiro s-a stabilit ca data de 22 martie a fiecărui an să fie marcată de Ziua Mondială a Apei. În România a fost sărbătorită Ziua Mondială a Apei pentru prima dată un an mai târziu, în anul 1993. 

Cum apa este o resursă esenţială a vieţii, sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop evidenţierea necesitatăţii protejării cantitative și calitative a apelor. Fiecare dintre noi este responsabil de valorificarea corespunzătoare a acestei resurse esenţiale vieţii, şi de protejarea ei, de asemenea. 

Tema Zilei Mondiale a Apei din acest an este “ Apa şi dezvoltarea durabilă “. În ţara noastră, peste 80% din resursele de apa potabila provin din Muntii Carpati. Astfel că reteaua hidrografică principală a ţării noastre depinde de apele Carpatilor.

Prin urmare, suntem responsabili de menţinerea cursurilor apelor curate, iar implicarea noastră, a tuturor cetăţenilor este esenţială. Prin acţiunile noastre de voluntariat, prin accentuarea educaţiei ecologice, trebuie să evităm poluarea apelor cauzată de acitivităţile agricole, de activităţi economice sau de inundaţii, tot mai des întâlnite şi în ţara noastră. 

Putem spune că apa este este natură, întreg ecosistemul depinde de circuitul apei în natură.. 

Apa este urrbanizare. În fiecare săptămână peste un million de oameni se mută în oraşe. Aşezările umane s-au dezvoltat de-a lungul surselor de apă, a râurilor şi a lacurilor. De exemplu nu putem vorbi de Paris, capitala Franţei fără să amintim de râul Sena. Sau de Londra, capitala Marii Britanii, fără să amintim de frumuseţea fluviului Tamisa. Excepţie nu face nici capitala ţării noastre, Bucureştiul, ce este străbătut de râul Dâmboviţa.

Apa este energie. Apa generează energie, iar energia este necesară procesului de furnizare a apei. 
Apa este egalitate. În fiecare zi, femeile petrec peste 200 milioane de ore cărând apă. 
Apa este mâncare . Este necesar un litru de apă pentru a iriga un produs ce insumează o calorie.
Apa este izvor de sănătate. Mâinile curate ne pot salva viaţa. În fiecare zi a vieţii noastre avem nevoie de apă pentru a bea, pentru a găti, pentru igiena noastră zilnică. Totodată, procentajul de apă din corpul uman este de 60-70%. .

Sărbătorirea Zilei Internaţionale a Apei are ca scop evidenţierea rolului extrem de important pe care îl are apa în viaţa noastră de zi cu zi. Prin acţiunile noastre din fiecare zi trebuie să contribuim la protejarea acestei resurse atât de importante pentru oameni, pentru viaţă, apa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu