marți, 22 decembrie 2015

Alege să fii informat! - 22 Decembrie 1989 – După 26 de ani ... Ziua victoriei.

22 Decembrie. Bucureşti. O zi rece de iarnă.. În urmă. cu 26 de ani. Această zi reprezintă momentul fugii lui Ceauşescu şi totodată ziua victoriei revoluţiei. Centrul oraşului este paralizat încă de la primele ore ale dimineţii de numărul uriaş de oameni ce hotărâseră să iasă din case. Muncitorii, prezenţi în centru şi cu o zi înainte, la marele miting ce se dorise a fi de susţinere şi ce se se întorsese rapid împotriva sistemului comunist, ieşiseră în această zi în număr covârşitor. 

În dimineaţa acestei zile, Ministrul Apărării de la acea vreme, Vasile Milea îşi pune capăt zilelor, motivul unei astfel de decizii fiind un mister şi astăzi, după 26 de ani. La presiunea numărului uriaş de demonstranţi, armata fraternizează cu aceştia iar eforturile lui Ceauşescu de a se adresa mulţimii furioase sunt în zadar. Văzând aceastea, soţii Ceauşescu îsi hotărăsc plecarea din Bucureşti. Astfel, la orele prânzului Nicolae şi Elena Ceauşescu decolau de pe sediul Comitetului Central la bordul unui elicopter, părăsind astfel capitala. 

Sediul Comitetului Central şi cel televiziunii publice sunt ocupate de manifestanţi. Televiziunea Română devenea Televiziunea Română Liberă. Cuvintele lui Mircea Dinescu şi ale lui Ion Caramitru, ce se adresau mulţimii “ Am învins! “ scriu istoria acestei zile. Ziua victoriei.

luni, 21 decembrie 2015

Alege să fii informat! - 21 Decembrie 1989 –Ultimul discurs. După 26 de ani ....

Ceaușescu organizează un miting de proporții în fața sediului P.C.R. Prin acesta se dorea să se arate întregii țări că Bucureștiul este solidar cu marele conducător în pofida protestelor ce avuseseră loc la Timișoara. Scopul adunării de la București din fața P.C.R. era de a reliefa realizările Revoluției Socialiste și de a condamna evenimentele din ultimile zile de la Timișoara. În jur de 100.000 de muncitori de la fabricile şi uzinele din Bucureşt fuseseră aduși în acest scop în fața P.C.R..

În timp ce la București era organizat mitingul de susținere, la Timișoara era citită Proclamaţia Frontului Democratic Român. Manifestațiile împotriva regimului comunist se extind rapid în această zi Brașov, Cugir, Târgu Mureș și Sibiu. 

Dacă în țară se încerca reprimarea mișcărilor de protest, de la balconul P.C.R. Ceaușescu începea ceea ce avea să îi fie ultimul dicurs. Nicolae Ceauşescu: ” Dragi tovarăşi şi „pretini“, cetăţeni ai capitalei României Socialiste, Doresc în primul rând să vă adresez dumneavoastră, participanţilor la această mare adunare naţională, tuturor locuitorilor municipiului Bucureşti, un salut călduros, revoluţionar, împreună cu cele mai bune urări succes în toate domeniile de activitate. “ Și dacă discursul îl începuse în aplauzele mulțimii, acum este întrerupt de huiduieli. Nici anunțul făcut de Ceaușescu cu privire la mărirea retribuției de la 2000 la 2200 lei, nici anunțul de mărire a alocației între 30 și 50 de lei, nici mărirea pensiilor minime de la 800 la 900 de lei și nici creșterea ajutorului social cu 300 lei, de la 500 la 800 lei nu aveau să potolească mulțimea, ce acum scanda împotriva regimului comunist. Și astfel, marele miting de sustinere se transformă rapid într-o revoltă de proporții împotriva dictaturii comuniste. 

Și astfel data de 21 decembrie era începutul ultimei etape a revoluției ce a dus la căderea comunismului și marca ultimul discurs în fața mulțimii ținut de Nicolae Ceaușescu....

miercuri, 16 decembrie 2015

Alege să fii informat! - 18 Decembrie 1989 – După 26 de ani......

18 Decembrie 1989. Timişoara. A treia zi de proteste. Deşi de la primele ore ale dimineţii centrul Timişoarei era păzit de agenţi ai Securităţii îmbrăcaţi în haine civile pentru a nu atrage atenţia, în această zi un grup de tineri se strânge în faţa catedralei din Timişoara. Aceştia flutură tricolorul din care este decupată stema din mijloc. Cu steagurile în mână fluturând, cu stema decupată, aceştia cântă „Deşteaptă-te Române”, un cântec ce fusese înterzis încă din anul 1947.  În cateva minute, sute de oameni se adună, flutură steaguri, cântă „Deşteaptă-te Române” şi scandează “ Jos Ceauşescu”. Ceea ce urmează nu este greu de anticipat. Armata trage în mulţime, numeroase persoane fiind atinse de gloanţe.

După această zi, după protestele ce înăbuşite în sânge, Timişoara pare un oraş al războiului: focuri de armă stinse în sângele tinerilor, cenuşă, vitrine sparte, trupe de miliţie şi gărzi. Până şi spitalul oraşului este inconjurat de soldaţi. În aceasta zi este decretată Legea marţială, şi astfel oamenii nu au voie să mai circule în grupuri pe străzi.
Şi de parcă nu ar fi suficient, această seară se încheie dramatic în momentul în care din spitalul Timişoarei un număr de peste 40 de cadavre sunt sustrase pentru a fi ulterior transportate la Crematoriul Cenuşa din Bucureşti, urmând a fi incinerate.
Şi astfel se încheie a treia zi a evenimentelor de la 1989...

marți, 15 decembrie 2015

Alege să fii informat! - 16 Decembrie 1989 – După 26 de ani....

În urmă cu 26 de ani, la Timişoara, izbucnea un protest, consecinţă a încercării guvernului de a îl evacua pe pastorul reformat László Tőkés. Pastorul se făcea responsabil de criticarea guvernului ceauşist în presa internaţională. Acesta a fost revocat din postul ocupat de către episcopie la cererea guvernului, fiind considerat responsabil de vrajbă etnică.

Astfel, în dimineaţa zilei de 16 decembrie susţinătorii pastorului se adunau în faţa locuinţei acestuia în semn de solidaritate. Numărul acestora creştea vizibil de la o oră la alta. Rapid aceştia umpluseră Piaţa Maria, locul unde se afla şi reşedinţa pastorului. Această adunare a susţinătorilor pastorului revocat, ce se transformă în câteva ore în protest social, marchează momentul izbucnirii Revoluţiei de la 1989.

miercuri, 9 decembrie 2015

Alege să fii informat! - 10 Decembrie - Ziua Internațională a Drepturilor Omului

Ziua Internaţionalăa Drepturilor Omului este sărbătorită înfiecare an , în data de10decembrie şi a fost înființată în anul 1950 de catre ONU. Această zi a fost înființată cu scopul de a aduce în atenția oamenilor declarația adoptată doi ani mai devreme, în data de 10 decembrie 1948.Atunci, la Paris, Adunarea Generalăa Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului, prin Rezoluția nr. 217 A (III).ONU invită toate statele membre si organizaţiile interesate să sărbătorească data de10 decembrie ca Ziua Internaţională a Drepturilor Omului


În 10 decembrie a fiecărui an au loc conferinte si reuniuni politice, evenimente culturale si expozitii, demonstraţii legate de problemele drepturilor omului.Tot acum,organizaţiile guvernamentale si nonguvernamentale, mai ales cele ce activează în domeniul drepturilor omului, organizează evenimente, conferinţe şi seminarii ceau ca scop promovarea cauzelor sociale si civile.

În fiecare stat, atenția și preocuparea pentru marcarea acestui moment, reflectă în bună măsură, gradul de "respect" acordat problematicii drepturilor omului, de către autoritătile publice, centrale și locale, dar în egală măsură, si de catre Societatea Civilă.În acest context, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale trebuie să constituie o preocupare continuă pentru România.

marți, 1 decembrie 2015

1 DECEMBRIE - Ziua Naţională a României

Istoric

După evenimentele din anul 1989, ziua de 1 Decembrie a devenit Ziua Naţională a României. În 1990, Parlamentul României hotărăşte ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Naţionalăa țării noastre. Legea adoptată de Parlament este promulgată ulterior de Preşedintele Ţării de la acea vreme. Această dată a fost prevăzută șI în Constituția României din 1991, articolul 12.

            Această zi  îsi are istoria la 1 decembrie 1918 când Marea Adunare de la Alba Iulia a hotărât Unirea Crişanei, Maramureşului, Transilvaniei și Banatului,  la Regatul Român. Prin Declaraţia de la Alba Iulia Această această decizie a fost făcută publică.

Adunarea Naţionalã de la Alba Iulia adoptã o rezoluţie care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918 rezoluţia Uniri ieste citită în cadrul Marii Adunări Naționale de către Vasile Goldiș: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.

"...Marea Unire din 1918 a fost si rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românesti. Măretia ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile constiintei unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit. 
Marea Unire nu a fost rezultatul participării Romăniei la război. Nici partizani Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluția din Rusia si destrămarea monarhiei austro-ungare. Raționamentul lor s-a înscris formulei tradiționale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania si Banatul, victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruință o excludea pe cealaltă, astfel că nimeni nu vedea cum ar fi cu putintă ca toate aceste provincii să intre aproape simultan în frontierele Vechiului Regat. 
Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de vointă al natiunii române de a-si da armătura teritorial-instituțională care este statul național.. “ (Florin Constantiniu - O istorie sinceră a poporului român)


luni, 5 octombrie 2015

5 Octombrie – Ziua Mondială a Educației

În anul 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Mondială a Educaţiei să fie celebrată în fiecare an pe data de 5 octombrie iar în prezent este sărbătorită în peste 100 de țări. 


Conform UNESCO, sloganul ales pentru această zi în anul 2015 este „Responsabilizarea cadrelor didactice, construirea unei societăți durabile". Scopul celebrării acestei zile este acela de a conștientiza importanța pe care o au cadrele didactice în procesul de formare a personalității noastre, este un prilej bun pentru a arăta lumii cât de importantă este activitatea pe care acestea o desfășoară, dar și dificultățile cu care se confruntă. 

Celebrarea acestei zile este un prilej extrem de bun pentru a le mulțumi cadrelor didactice pentru întreaga lor activitate. Putem afirma că profesorii sunt cheia pentru crearea unei societăți bazate pe cunoaștere, pe valori și cultură.

Cu ocazia acestei zile deosebite Fundația Liviu Marian Pop ține să adreseze un sincer “Mulțumesc!” cadrelor didactice pentru întreaga activitate, pentru faptul că în fiecare zi prin munca depusă se ocupă de educarea, modelarea și pregătirea pentru viață a viitoarelor generații, a viitorului țării noastre.

„Natura ne aseamană, educația ne deosebește.” Confucius

sâmbătă, 20 iunie 2015

Alege să fii informat! - 20 Iunie-Ziua Mondială a Refugiaţilor

În cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din anul 2000, prin decizia 55/76, data de 20 iunie a fiecărui an marchează Ziua Mondială a Refugiaţilor. Celebrată pentru prima dată în anul 2001, această zi este astăzi marcată prin numeroase evenimente sociale în peste 120 de ţări la nivel mondial, care adună laolaltă oficiali guvernamentali, oameni simpli, personalităţi celebre, voluntari de activităţi umanitare, reprezentanţi ai ONG-urilor. Evenimentele marcante ale acestei zile au ca scop responsabilizarea populaţiei, prezentarea vieţii şi situaţiei refugiaţilor. Potrimit UNHCR (The UN Refugee Agency), la nivel global se regăsesc peste 50 de milioane de refugiaţi în întreaga lume, dintre care jumătate sunt femei şi copii. 

La nivelul UNHCR (The UN Refugee Agency) în peste 120 de țări, unde aceasta deţine birouri sunt planificate diverse evenimente, proiecţii de film, conferinţe ce au ca scop scăderea gradului de intoleranţă şi xeonofobie la adresa refugiaţilor.

Înaltul Comisar pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite, Antonio Gutierrez, ales în această funcţie în iunie 2005, declara de curând: “În lumea întreagă, vedem famillii care fug de violenţă. Numărul acestora este impresionant, dar noi trebuie să ne amintim că vorbim despre despre mame şi taţi, fii şi fiice. Oameni care trăiau o viaţă normală înainte ca războiul să îi oblige să se refugieze. În această Zi Mondială a Refugiatului, cu toţii ar trebui să ne amintim de lucrurile care ne leagă, de toată lumea ar trebui să îşi amintească de lucrurile care ne leagă – valorile comune ale umanităţii".

Diferite acţiuni şi activităţi ce au loc la nivel mondial în această zi au ca principal scop promovarea cunoaşterii şi respectării diversităţii culturale, etnice, lingvistice şi sociale, precum şi a valorilor democratice.

vineri, 19 iunie 2015

Festivitate de premiere, la Școala din Vișeu de Jos

Vineri, la finalul anului școlar 2014–2015, Fundația Liviu Marian Pop a dăruit premii celor mai buni elevi în semn de recunoaștere a meritelor educaționale. Deși nu a putut fi prezent la festivitatea de premiere, fondatorul Liviu Marian Pop, a transmis gândurile sale atât părinților, cât și bunicilor, cadrelor didactice și elevilor. 
”A mai trecut un an şcolar. Profesorii s-au străduit să va îndrume paşii pe drumul cel bun. Unii dintre voi v-aţi împiedicat, aţi avut nevoie de ajutor, însă, cu siguranţă, cadrele didactice au fost acolo pentru voi. V-au ajutat, v-au ridicat şi se vor mândri peste ani spunând: "A fost elevul meu". Asta pentru că aici, la şcoală, aţi găsit o nouă familie. Elevii clasei a VIII-a îşi iau "adio" de la colegi, de la profesori, însă sunt ferm convins că îşi vor aminti mereu de aceşti ani din viaţă. Nimic nu se compară cu anii de şcoală. Veţi deveni adulţi, părinţi şi veţi înţelege mult mai bine acest lucru. Vă doresc mult succes la Evaluarea naţională, iar absolvenţilor clasei a XII-a baftă la examenul maturităţii care a început deja cu probele orale şi va continua peste câteva zile cu cele scrise. Sunt mândru că sunt din Vişeu şi mă mândresc că am avut parte de profesori de excepţie care m-au format de-a lungul anilor. Le mulţumesc pe această cale. Dragi elevi, vă doresc să vă bucuraţi de fiecare clipă a vacanţei de vară, de momentele de relaxare pe care le meritaţi cu prisosinţă”.

De la Școala din Vișeu de Jos s-au evidențiat Raul Marius Pop, clasa a VI-a A, obținând premiul II la Concursul de matematică ”Tinere speranțe”, Adrian Șimon, clasa a IV-a A, premiul II la Olimpiada satelor din Transilvania, Marius Ionuț Pașcu, clasa a VII-a, premiul II la Concursul de chimie ”Raluca Ripan”, precum și Ilișca Coman, clasa a VIII-a B, premiul II la Revista de fizică și chimie.


marți, 16 iunie 2015

Alege să fii informat! - 17 iunie - Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării şi a Secetei

În fiecare an, pe data de 17 iunie sărbătorim Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării şi a Secetei. Data de 17 iunie a fost proclamată de către Adunarea Generală în anul 1994 (rezoluţia 49/115) în cadrul căreia, la Paris a fost semnată, Convenţia Internaţională de luptă împotriva deşertificării.

Deșertificarea este generată de reducerea suprafețelor acoperite cu vegetație, de intensificarea severă a eroziunii solului și a salinizării. Activităţile umane sunt cauza principală cea mai frecventă a procesului de deşertificare. Supracultivarea epuizează solurile. Despăduririle înlătură copacii care susţin solul fertil de pământ. Prin plantarea de arbori şi alte plante care menţin calitatea solurilor, putem combate fenomenele de deșertificare.

Tema pentru anul 2015 a Zilei Mondiale pentru Combaterea Deşertificării şi a Secetei aleasă de Națiunile Unite este “Pregătirea securității alimentare pentru toți prin sisteme de alimentare durabile”. Sloganul ales pentru acest an de către Națiunile Unite este “Nu există un lucru precum un prânz gratuit. Să investim într-un sol sănătos.” și vizează schimbarea practicilor noastre de utilizare a terenurilor, accesul la tehnologie al micilor agricultori, investiții în practicile durabile ale terenurilor, menținerea unui echilibru în procesul de utilizare a terenurilor, mai multe acțiuni eficiente în combaterea deșertificării. 

Cu ocazia celebrării acestei zile statele lumii întregi sunt invitate să dedice această zi mediatizării necesităţii cooperării internaţionale pentru combaterea deşertificării şi efectelor secetei.



vineri, 5 iunie 2015

Alege să fii informat! - 05 iunie 2015 – Ziua Mondială a Mediului

Şapte miliarde vise. O planetă. Consumă cu grijă


În anul 1972, în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, cu scopul de a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm asupra mediului, ce s-a desfăşurat în perioada 3-14 iunie, s-a stabilit ca data de 05 iunie a fiecărui an să marcheze Ziua Mondială a Mediului. Celebrarea acestei zile prin diferite acţiuni, seminarii, conferinţe susţinute la nivel global are ca scop conştientizarea într-un grad cât mai mare asupra necesitaţii ocrotirii şi protecţiei mediului de către fiecare cetăţean al planetei. Astfel, pe 5 iunie a fiecărui an, locuitorii din peste 100 de ţări marchează acest eveniment. 

În 2015 se pune accent pe eficienţa folosirii resurselor şi pe sustenabilitatea consumului și a producţiei. Suntem îndemnaţi să consumăm eficient, să preţuim resursele pe care ni le oferă mediul înconjurător, să acţionăm unitar pentru salvarea resurselor naturale şi a planetei. 

În timp ce planeta noastră se luptă să ne ofere suficiente resurse pentru a susţine 7 miliarde de oameni, Organizaţia pentru Alimentaţie și Agricultură a Națiunilor Unite estimează că o treime din producţia de hrană la nivel mondial este risipită sau pierdută. Asta în contextul în care, la nivel mondial, o persoană din şapte suferă de înfometare. Conform studiilor, o treime din alimentele produse la nivel mondial, mai exact aproximativ 300 de milioane de tone de alimente, este irosită în fiecare an. Aceste alimente irosite generează deşeuri, deşeuri ce costă economia globală peste un trillion de dolari pe an. Conform studiilor în domeniu, consumul nostru global depăşeşte deja cu peste 50% capacitatea Pământului. 

Educarea corespunzătoare a consumatorilor, informarea adecvată a acestora, măsurile şi politicile economice adecvate sunt doar un prim pas în protejarea mediului înconjurător şi a planetei noastre.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului are ca scop creşterea calităţii vieţii, reducerea utilizării necorespunzătoare a resurselor, reducerea degradării mediului înconjurător , nu în ultimulş rand educerea gradului de poluare.
  

duminică, 31 mai 2015

1 Iunie 2015 – Ziua Copilului

"Copiii sunt cea mai valoroasă resursă a lumii si cea mai mare speranță a ei pentru viitor."   John Fitzgerald Kennedy

Ziua copilului a fost proclamată pentru prima dată la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor de la Geneva, Elveția în august 1925. 29 de ani mai târziu, în anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare ce prevedea ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului” (Universal Children's Day). Acesta zi este, de obicei marcată cu discursuri privind drepturile și bunăstarea copiilor, și alte evenimente care implică un număr cât mai mare de copii sau care sunt dedicate acestora.
Data zilei copilului variază foarte mult între țări. Aproximativ 30 de state au preluat data de 1 iunie a fiecărui an ca și zi oficială de sărbătorire a Zilei Copilului , printre care se numără România, Bulgaria, Republica Moldova, Polonia, Vietnam, Ecuador, Azerbaijan, Armenia, Belarus, Albania, China, Cehia etc.
 Anul acesta, în România au loc diferite evenimente ce au ca principal scop sarbatorirea celor mici.

BUCUREȘTI
1.06.2015 - Intrarea GRATUITĂ la ZOO Băneasa de Ziua Copilului
1.06.2015 – Începând cu ora 10:00 -  Porți deschise la Camera Deputaților
1.06.2015  - Intrarea LIBERĂ la Muzeul RATB, de Ziua Copilului
1.06.2015  - CFR Călători-Gara De Nord București – Ziua Porților Deschise: Salonul Regal, biroul șefului de gară, spectaculoasa dioramă de trenulețe din Muzeul CFR

BAIA MARE
1.06.2015– ora 09:00 – Liceul de Arte Baia Mare - Desen Senzorial “Peisaj”
1.06.2015 - ora 13:00 - Teatrul de Păpuși Baia Mare(Centrul Vechi) - Spectacol de Teatru pentru Copii “Făt Frumos și Muzicanții din Bremen
1.06.2015– ora 17:00 – Liceul de Arte Baia Mare - Concurs de desene pe asfalt “ Carnavalul Copiilor”


“ Copilăria este șuvoiul de apă care izvorăște limpede și curat din adâncurile ființei și la care omenirea aleargă fără  încetare să--și potolească setea idealurilor sale de dragoste, de bunătate, de frumusețe, de perfecțiune. “– Francesco Orestano

miercuri, 20 mai 2015

Alege să fii informat! - 21 Mai - Ziua mondială pentru diversitatea culturală, pentru dialog și divertisment

" Într-o lume diversă, distrugerea culturilor este o crimă, și uniformitatea este un punct mort:. Scopul nostru trebuie să fie de a spori, printr-o singură mișcare, diversitatea care ne îmbogățește și drepturile omului, care ne aduc împreună."
                                                                        Irina Bokova, Director General al UNESCO

În urma atacurilor teroriste din 11 septembrie, 2001, dar și după ani de muncă în domeniu, în data de 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 57-a Conferințe Generale a Organizației Națiunilor Unite (UNESCO), a fost adoptată Declarația universală privind diversitatea culturală. Această declarație reafirma necesitatea unui dialog intercultural.
Anul următor, anul 2002 a fost declarat Anul Națiunilor Unite pentru patrimoniul cultural. Astfel, pe 20 decembrie 2002 Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat  data de 21 Mai a fiecărui an ca fiind prilej de celebrare a  “ Zilei mondiale pentru diversitatea culturală, pentru dialog și divertisment” , urmând a fi sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 2003.
Prin sărbătorirea “ Zilei mondiale pentru diversitatea culturală, pentru dialog și divertisment” avem  oportunitatea de a ajuta comunitățile să înțeleagă valoarea diversității culturale și să învețe cum se conviețuiește în armonie împreună.
Această zi este îndeosebi  sărbătorită în țările care au acceptat istoria culturală variată și a recunoscut importanța acesteia în dezvoltarea statului, care apreciază legăturile dintre protejarea diversității culturale și importanța dialogului între civilizații din lumea modernă.





duminică, 12 aprilie 2015

Alege să fii informat! - 12 Aprilie - Ziua Internaţională a Aviaţiei şi Cosmonauticii

Ziua Internaţională a Aviaţiei şi Cosmonauticii, aniversată anual în fiecare an în data de 12 aprilie, marchează primul zbor în cosmos al unui om, pe numele său Iuri Gagarin, la bordul navei sale Vostok I. Astfel, în anul 1961, Iuri Gagarin devenea primul astronaut din lume ce făcea înconjurul lumii. La acea vreme, tânărul sovietic Gargarin avea doar 27 de ani iar zborul său a durat 108 minute. 

După un zbor Gagarin a reintrat în spaţiul atmosferic şi s-a catapultat, aterizând cu paraşuta în zona Saratov. Tot cu ocazia acestui zbor, Gagarin a efectuat prima transmisiune televizată din spaţiu. Din păcate, 7 ani mai târziu, ”primul om în Cosmos”, se prăbuşea cu avionul în timpul unui zbor de antrenament.

Tot pe 12 aprilie, dar douăzeci de ani mai târziu, în anul 1981, a avut loc primul zbor al navetei spatiale Columbia, prima naveta spatiala a flotei NASA. Prima ei misiune, a durat două zile, de pe 12 aprilie pana pe 14 aprilie, 1981. 

În anul 2011, pe 07 aprilie, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care a declarat data de 12 aprilie a fiecărui an Ziua Internaţională a Aviaţiei şi Cosmonauticii. ONU a dorint să marcheze prin alegerea acestei date şi ziua în care Gagarin realiza primul înconjur al lumii. 





Sursa foto : http://noosphereglobal.com

joi, 9 aprilie 2015

Fundaţia Liviu Marian Pop, de Sărbătorile Pascale, alături de oamenii găzduiţi în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Poienile de Sub Munte

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici au intrat deja în atmosfera Sărbătorilor Pascale. Este săptămâna patimilor, o săptămână de post și rugăciune, o săptămână încărcată de emoție în care trebuie să învățăm să fim mai buni, mai iertători, mai înțelegători, pentru a întâmpina așa cum se cuvine Învierea Domnului.

Și pentru că bucuria vine din lucruri mărunte, în Săptămâna Mare, Fundaţia Liviu Marian Pop a încercat să aducă o rază de lumină în sufletele asistaţilor centrului din Poienile de Sub Munte.

Pe lângă alimente - ulei, făină și alte produse alimentare , Fundația a donat centrului detergent și un cuptor cu microunde.

Conducerea instituţiei a adus mulțumit Fundaţiei Liviu Marian Pop pentru gestul făcut având în vedere că toate cele primite vor fi folosite pentru prepararea hranei şi îngrijirii rezidenţilor. „Este un ajutor care vine în sprijinul tuturor persoanelor pe care le avem în grijă. 

Suntem în Postul Paştelui şi iată că mai sunt oameni cu suflet mare care se gândesc în aceste momente şi la noi. Nu putem decât să urăm tuturor Sărbători frumoase!”, a subliniat Vasile Pop, directorul instituţiei.

Liviu Marian Pop, fondatorul Fundației, şi-a respectat astfel de promisiunea făcută de 8 Martie, atunci când a vizitat centrul. De asemenea, în viitor, ministrul pentru Dialog Social promite că îi va mai vizita pe toţi cei care sunt găzduiţi acolo şi se va implica pentru a aduce un strop de bunăstare pentru ei.



miercuri, 8 aprilie 2015

Alege să fii informat! - 08 Aprilie – Ziua internaţională a romilor

În urmă cu 44 de ani, pe 08 aprilile 1971, la Londra, a avut loc primul Congres Internaţional al romilor de pretutindeni. De atunci, data de 08 aprilie are o importanţă deosebită în calendar pentru romi şi nu numai, întucât sărbătorim Ziua Internațională a Romilor. Aceasta a fost oficial recunoscută în anul 1990 în Polonia, cu ocazia celui de-al patrulea Congres Mondial al Romilor. Cu acest prilej au fost puse şi bazele Uniunii Internaţionale a Romilor (IRU) şi au fost adoptate ca fiind simboluri internaţionale imnul compus de Jarko Jovanovic “Djelem Djelem” şi drapelul. Drapelul este compus din culorile albastru şi verde la care se adaugă o roată roşie în mijloc. 

La nivel mondial, cu ocazia sărbătoririi acestei zile se organizează festivaluri tematice, spectacole, seminarii, conferinţe. Scopul celebrării acestei zile este acela de a atrage atenţia întregii societăţi asupra problemelor cu care se confruntă romii, de a prezenta frumuseţea tradiţiilor şi obiceiurile cominităţii rome, de a promova multiculturalismul şi de a stopa discriminarea. 

Prin activităţi, prin conferinţe organizate cu ocazia acestei zile atât de importante pentru comunitatea romă putem atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă aceştia, putem milita şi întreprinde acţiuni pentru îmbunătăţirea situaţiei educaţionale. Evenimentele organizate cu prilejul acestei zile au ca scop promovarea identității romilor. valorilor culturale ale acestora şi a limbii romani. 



marți, 7 aprilie 2015

Alege să fii informat! - Ziua Mondială a Sănătăţii

În fiecare an, în data de 07 aprilie sărbătorim Ziua Mondială a Sănătăţii. Ziua mondială a sănătăţii este deja la cea de-a şaizeci şi şapte-a aniversare sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Data de 07 aprilie 1948 reprezintă data în care OMS şi-a ţinut prima adunare în acest scop. În cadrul acestei întâlniri de nivel mondial s-a hotărât ca începând cu anul 1950, în ziua de 07 aprilie a fiecărui an să se sărbătorescă la nivel global Ziua Sănătăţii. 

Celebrarea acestei zile la nivel mondial are ca principal scop tragerea unui semnal de alarmă cu privire la importanţa majoră pe care o are sănătatea în viaţa fiecăruia dintre noi.. 

Majoritatea guvernelor şi organizaţiilor non-guvernamentale ce au ca domeniu de interes problemele de sănătate publică, organizează diferite conferinţe, seminarii şi activități pe această temă.

Tema propusă pentru acest an de către OMS este “ Siguranţa Alimentară” . Scopul campaniei pe această temă este e de a reliefa importanţa maximă pe care o are alimentaţia asupra sănătăţii şi vieţii noastre.

Siguranţa alimentară este o responsabilitate comună a noastră, a tuturor. OMS doreşte să atragă atenţia asupra necesităţii menţinerii unui nivel cît mai ridicat de siguranţă alimentară, mai ales prin informarea corectă şi responsibilizarea cetăţeanului. O alimentaţie sănătoasă, corectă, veghează întotdeauna la asigurarea premiselor pentru un corp sănătos. Produsele alimentare pot fi purtătoare de bacterii, viruşi sau paraziţi ce pot genera până la 200 de boli. Toate aceastea, la care se adaugă modificările genetice, substanţele chimice conţinute de alimentaţie, generează anual la nivel global decesul unui număr semnificativ de oameni, îndeosebi copii. 

Ţinând cont de fenomenul de globalizare, alimentaţia nesigură generează un risc nu doar în ceea ce priveşte sănătatea, ci şi la nivel economic. 

Fiecare stat, prin acţiunile sale în domeniul sănătăţii, în domeniul economic are sarcina de a preveni situații de urgență cu care cât mai multe state se confruntă frecvent pe acest plan în ultima perioadă. 

Dezvoltarea unor strategii de siguranță alimentară şi planuri de acţiune corect adaptate şi implementate, dar şi acțiunile noastre colective pot proteja împotriva contaminării chimice sau microbiană a alimentelor.

Măsurile de prevenire şi combatere pe acest plan trebuie întreprinse atât la nivel mondial și național. 

Încă din Antichitate, sunt evidenţiate beneficiile unei alimentaţii sănătoase de către medicul grec Hipocrate, care a trăit 104 ani. Acesta afirma „Fie ca hrana să fie medicamentul tău, şi medicamentul să îţi fie hrană.”

Alimentaţia corectă este primul pas către o viaţă lungă şi sănătoasă.


sâmbătă, 4 aprilie 2015

Alege să fii informat! - Paștele Catolic

Desi religia ortodoxa si cea catolica sunt foarte asemanatoare, exista suficiente diferente in ceea ce priveste cea mai importanta sarbatoare a anului, Pastele, incepand de la modul in care se tine postul pana la structura slujbei de Inviere din fiecare Biserica.

Una dintre cele mai semnificative dintre acestea este chiar data calendaristica a sarbatorii. Pana la schisma care a dus la separarea celor doua confesiuni, data era calculata dupa un sistem bine stabilit. Apoi insa, fiecare a decis calcularea ei dupa alta metoda. Comuna este orientarea in functie duminica de dupa prima luna plina ce urmeaza echinoctiul de primavara. Pe de o parte, Biserica Ortodoxa stabileste data Pastelui dupa calendarul Iulian, in timp ce Biserica Romano-Catolica alege pentru aceasta calendarul Gregorian. Astfel, ambele date ale sarbatorii se gasesc in intervalul martie - aprilie, variind cu de la o saptamana la cinci sau sase. O data la cativa ani, data coincide.

Deosebiri sunt si in perioada dinaintea Pastelui; este ceea ce numim "Postul mare". Si acest interval variaza. Ortodocsii tin post 7 saptamani; este cel mai lung post din an pentru ei, in care se mananca legume, fructe, in general produse vegetale, iar in anumite zile este permis pestele. Carnea, ouale, produsele lactate si orice este de origine animala este considerat aliment "de frupt". Credinciosii catolici tin post 4-5 saptamani, iar acesta presupune evitarea preparatelor din carne; sunt permise toate celelalte.

Si unii, si altii sarbatoresc Floriile, adica intrarea lui Iisus in Ierusalim, si inceputul Saptamanii Mari. Pe parcursul acesteia, pregatirile sunt asemanatoare. Se termina curatenia de primavara, se pregatesc diverse tipuri de mancare specifice sarbatorii (cozonaci, mancaruri din carne de miel, se vopsesc oua etc.), dar si pregatiri sufletesti; anume, impartasania. Majoritatea aleg sa se spovedeasca si sa se impartaseasca joi sau vineri inaintea Invierii.

Sambata Mare isi are propriul ritual. In cazul catolicilor, este vorba de o slujba religioasa compacta, la care participarea este obligatorie - si este vorba chiar participare activa. In cadrul slujbei se canta imnuri, se pun intrebari si se citesc pasaje din Biblie. La sfarsit, participantii sunt impartasiti cu ostie (paine nedospita) si se practica ceea ce se numeste "procesiune" - inconjurarea bisericii de catre preoti si credinciosi.

In dimineata zilei de duminica, foarte devreme, se obisnuieste sfintirea unui cosulet cu diverse alimente specifice sarbatorii: oua rosii, cozonac, carne de miel, uneori vin sau prajituri. Ritualul este practicat si de catre catolici (cu diferenta ca in unele parohii sfintirea se face sambata dupa-amiaza, inainte de Inviere).

In dupa-amiaza zilei de duminica, se mai tine un serviciu religios in ambele cazuri.
Traditia spune ca duminica vine "iepurasul", ce aduce daruri pentru copii. Cum unul dintre obiceiurile mai vechi de Paste era ca duminica sa se poarte haine noi (simbol atat crestin, cat si mai vechi, pagan, din perioada in care Pastele era sarbatoarea primaverii, a noii vieti, a naturii), cele doua au fost asociate. Astfel, copiii primesc de Paste hainute noi, pe care le poarta in aceasta zi.



http://www.eva.ro/

Alege să fii informat! - Floriile

Cea mai importantă sărbătoare ce vestește Paștele: FLORIILE sau Duminica Stâlpărilor

Cu o săptămână înaintea Paștilor, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cum mai este cunoscută în popor. Aceasta este cea mai importantă sărbătoare care vestește Învierea Domnului, aducându-ne aminte de intrarea lui Iisus în Ierusalim. Totodată, în această zi sunt sărbătoriți toți românii care poartă nume de flori.

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (n.r. ramurile de salcie sau măslin, cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim) este una dintre cele 12 praznice împărăteşti din cursul anului bisericesc. Menţionată, pentru prima dată, în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, oraşul unde a şi început să fie celebrată, a cuprins, în scurt timp, întreaga lume creştină, fiind celebrată cu mare fast. Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

Semnificația religioasă a sărbătorii

În sâmbăta Floriilor, în toate bisericile ortodoxe, credincioşii poartă în mâini ramuri de salcie, care au fost sfinţite la slujba de dimineaţă, simbolizându-i pe locuitorii Ierusalimului care l-au primit cu bucurie pe Mântuitor. Începând din seara Duminicii de Florii, intrăm în Săptămâna Patimilor, care va culmina cu Sfânta zi de Joi, când a avut loc Cina cea de taină, şi cu Vinerea Mare, când a fost răstignit Iisus.
De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.
Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. În urma minunii săvârșite, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.
Sărbătoarea Floriilor este una de bucurie pentru întreaga creştinătate, dar cu înţelegerea faptului că zilele ce urmează sunt unele ale tristeţii.
La început, Duminica Stâlpărilor a fost ţinută numai de comunitatea creştină din Ierusalim. Având un caracter local, nefiind cunoscută şi de alte biserici, sărbătoarea nu figurează în rândul celorlalte enumerate în “Constituţiile Apostolice” – document elaborat spre sfârşitul secolului al IV-lea. Este menţionată însă de Sfântul Ioan Gură de Aur (407), de Sfântul Epifanie de Salamina (403), de Sfântul Chiril al Alexandriei (444), care au scris omilii la această sărbătoare, precum şi de pelerina spaniolă, Egeria, care o descrie în jurnalul său de călătorie la Locurile Sfinte.

În timpul secolelor al VI-lea şi al VII-lea, sărbătoarea se răspândeşte şi în Occident, fiind menţionată de Isidor de Sevilia (636). Tot în această perioadă, se introduce şi binecuvântarea ramurilor de finic, aduse de credincioşi la biserică, iar procesiunea se mută dimineaţa.

După modelul mulţimii din cetatea Ierusalimului, care l-a întâmpinat pe Mântuitor cu frunze de palmier, Biserica Ortodoxă a rânduit ca, după săvârşirea Sfintei Liturghii, să se sfinţească ramurile de salcie aduse de credincioşi. Slujitorii Bisericii citesc rugăciuni de sfinţire a salciei, ţinând în mâini aceste ramuri înmugurite, cu lumânări aprinse, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii, fiind cunoscut faptul că salcia are o putere mare de regenerare.

Semnificaţia creştină a acestei zile este una foarte puternică, reprezentări ale lui Hristos intrând în oraş călare pe un măgar fiind întâlnite frecvent în pictură.

Tradiții și superstiții de Florii

„Floriile“ reprezintă termenul popular al sărbătorii, amintind de o veche serbare romană de la începutul primăverii – „Floralia“. După slujba de dimineaţă de la biserică, ramurile sfinţite şi binecuvântate de salcie sunt aduse acasă şi se ating cu ele copiii, ca să crească mari şi frumoşi. Sunt păstrate la icoane, la porţi, la grinda casei, sunt puse pe morminte sau într-un loc curat. Alteori, crenguţele de salcie sfinţite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată. Cele puse la icoană se păstrează tot anul şi se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa şi familia.

Sâmbăta dinaintea Floriilor este dedicată comemorării morţilor. Ziua aceasta este numită şi „Moşii de Florii” sau „Lazărul”, obişnuindu-se ca femeile să facă „plăcinte lui Lazăr“ şi să le dea de pomană. La sate, femeile nu torc deloc, pentru ca nu cumva morţii, care aşteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ, să se îmbăieze. Despre Lazăr circulă mai multe legende, fiecare regiune având specificul ei. În una dintre acestea, Lazăr moare după ce a poftit la nişte plăcinte pe care mama lui nu a putut să le facă, pentru că torcea. În popor se crede ca Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primavară. Potrivit tradiției, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama-sa să facă plăcinte. Urcând într-un copac să ia muguri pentru animale, își aduce aminte de plăcinte. Se grăbește să coboare, cade și moare. Potrivit legendei care spune că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, există obiceiul ca în această sâmbătă, femeile de la țară să facă ofranda de pomenire a morților, împărțind plăcinte de post. Profesorul Ion Ghinoiu afirma ca în ajunul sau sâmbăta Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit „Lazărita”, care era structurat dupa modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirma că „Lazărita” era un ceremonial la care participau numai fetele. „Una din fete, numita Lazarita, se imbraca în mireasă și colinda împreună în fața ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarita se plimba cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindatoarele care povestesc, pe o melodie simplă, drama lui Lazăr sau Lazărica: plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunza, moartea neașteptată prin căderea din copac, căutarea și găsirea trupului neînsuflețit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbracarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci”.

La sate, pe vremuri, se practicau de Florii câteva obiceiuri păgâne. La miezul nopţii dinspre Florii, fetele fierbeau apa cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari. În Duminica de Florii, ele se spălau cu această apă pe cap, aruncând-o apoi la rădăcina unui pom fructifer, sperând că în acest fel să le crească părul frumos şi bogat. În alte locuri, oamenii nu se spală pe cap în această zi tocmai ca să nu încărunţească la fel ca pomii în floare. Se crede că cel care înghite trei mâţişori întregi in ziua de Florii nu va suferi tot anul de dureri de gât. Tot la sate exista credinţa potrivit căreia dacă aprinzi mâţişori şi afumi casa cu ei când este furtună, căminul va fi ferit de fulgere. În ziua de Florii nu se lucrează, iar în toate casele de la sate se coc pâini din făină de grâu împletite şi ornate cu cruci, care se dau de pomană la săraci.

Se spune că aşa cum va fi vremea de Florii, aşa va fi şi de Paști.
În unele sate (mai ales din sudul țării), se mai păstrează încă obiceiul de a colinda de Florii. În Sâmbăta Floriilor, copiii colindă cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului, apoi merg la fiecare casă, cântă şi urează de bine şi sănătate. Aşa cum îşi amintesc bătrânii satului, plata pentru colindători erau ouăle albe, nefierte. Numai bune pentru pregătitul Sfintelor Paşti. Oamenii puneau uneori aceste crenguțe de salcie și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodească. De aceea, nu se plantau pomi inainte de Florii, de teama ca aceștia să nu rămâna fără rod.

Totodată, de Florii îşi sărbătoresc ziua onomastică toti cei care la botez, au primit nume de flori, precum Narcisa, Garofița, Florin, Florina, Florica, Floare, Iris, Margareta, Camelia și altele.

La mulți ani tuturor ce poartă numele unei flori!


http://alba24.ro/

sâmbătă, 28 martie 2015

Alege să fii informat! - 28 Martie 2015 – Ora Pământului

Ora Pământului este un eveniment ce are loc la nivel global și se desfășoară în fiece an în ultima sâmbătă din luna martie. Ora pământului a avut loc pentru prima dată în anul 2007, în Sydney, Australia și a evoluat an de an. În această zi, timp de oră, sute de milioane de oameni din întreaga lume vor stinge luminile timp de o oră, în semn de respect față de planeta noastră, la ora 20:30, ora locală.

Istoric Dacă Ora Pământului își are începuturile modeste în 2007, în Australia, un an mai tîrziu, și Regatul Unit al Marii Britanii ia parte la acest eveniment, alături de 35 de țări, și peste 350 de orașe. În 2009 iau parte la Ora Pământului 4000 de orașe din peste 85 de țări. În 2010 un număr recor de peste 125 de țări participă la acest eveniment. Trei ani mai târziu, numărul țărilor ce își arătaseră susținerea pentru acest eveniment crescuse la 157. Anul trecut, în 2014 numărul țărilor participante a crescut la 162.

28 Martie 2015 – între 8.30PM and 9.30PM, ora locală se desfășoară Ora Pământului. În al noualea an de campanie suntem invitați ca pentru o oră, să stingem luminile în semn de respect față de Pamânt, să tragem un semnal de alarmă asupra problemelor generate de extra-consum și de schimbările climatice. În acest ănterval de timp clădiri monument, organizații guvernamentale, muzee, obiective turistice din întreaga lume își vor stinge luminile. Acest eveniment nu se adresează doar marilor consumatori energetici, ci și consumatorilor casnici, astfel că fiecare dintre noi suntem invitați ca pentru o oră, să oprim luminile și sursele de consum energetic, ca simbol al respectului și angajamentului nostru față de planetă.

28 Martie 2015, România - În capitala țării acest eveniment va fi marcat prin întreruperea iluminatului clădirii Palatului Victoria, a Palatului Parlamentului, a Primăriei Municipiului București, a Centrului Cultural "Palatele Brâncovenești", și a multor alte instituții publice, timp de 60 de minute. Nu doar Bucureștiul marchează acest eveniment, ci și multe alte orașe din întreaga țară.

vineri, 27 martie 2015

Alege să fii informat! - 27 Martie - Ziua mondială a teatrului

În anul 1961, Institutul Internaţional de Teatru a hotărât ca ziua de 27 martie a fiecărui an să fie prilej de celebrare a Zilei Internaţionale a Teatrului. Prin diferite acţiuni, evenimente şi spectacole oferite în această zi, întreaga comunitate internaţională de teatru, şi centrele Institutului Internaţional de Teatru doresc să marcheze importanţa deosebită pe care o au teatrele în societeatea şi cultura fiecărei ţări.

Cum cuvântul teatru este un cuvânt de origine grecesc, în vechile timpuri teatrul era prezent în Grecia, şi era divizat în trei tipuri, satira, comedie şi tragedie. Primul actor al teatrului era de origine greacă se numea Thespis, şi a avut prima reprezentaţie în în 534 sau 535 î.en, în oraşul Dionysia. 

Nici teatrul roman nu este mai prejos, conform scrierilor, romanii au experimentat teatrul pentru prima dată în secolul 4 ÎH şi se face referire la teatrul din Roma antică.

În ţara noastră se zidea primul teatru în secolul XIX, mai exact era inaugurat în anul 1817, în Oraviţa din Banatul Montan şi este vorba de Teatrul Vechi "Mihai Eminescu" . Clădirea deşi a suferit numeroase modificări, încă frapează prin stilul aparte, prin bogăţia arhitecturală, prin stilul vienez încă păstrat.

Spectacolul de teatru este un fenomen cultural complex, este prezent în societatea din lumea întreagă. Teatrul semnifică o cultură, şi nu neapărat cultura propriei noastre ţări, ci culturi şi tradiţii din întreaga lume. Totodată, teatrul înseamnă istorie, educaţie, creativitate. 

Federico Garcia Lorca concluziona : “Teatrul este poezia ce se desprinde din carte şi devine omenească.”

joi, 26 martie 2015

Alege să fii informat! - 26 Martie - Ziua Mondială a Epilepsiei

Data de 26 Martie a fiecărui an marchează Ziua Mondială a Epilepsiei, cunoscută în lumea întreagă și sub denumirea de Purple Day - Ziua Mov. Purple Day a luat naștere în anul 2008 la inițiativa unei fetițe de nouă ani pe atunci, Cassidy Megan, din Canada, bolnavă de epilepsie și a asociației de epilepsie EANS. Cassidy Megan, fondatoarea acestei zile, motivată de propria-i luptă cu această boală, afirma “Am vrut ca oamenii din lumea întreagă să se adune și să îi învețe pe alții despre epilepsie.”

Epilepsia este o boală neurologică cu impact major, o dereglare a sistemului nervos. La nivel global, peste 50 de milioane de oameni suferă de această boală, astfel, un om din 100 suferă de epilepsie. La peste 60 % din cazuri boala îsi are debutul înaintea vârstei de 16 ani. Epilepsia este o boală cronică frecvent întâlnită, iar conform statisticilor, aproximativ 10% din populație poate suferi o criză epileptică de-a lungul vieții. În ceea ce privește țara noastră, deși oficial în anul 2012 erau înregistrați aproximativ 200.000 pacienți, în realitate numărul s-ar apropia de 500.000. Diferențele atât de mari între statisticile oficiale și datele reale din țara noastră ar fi generate de faptul că foarte mulți oameni își ascund boala de teama de a nu fi respinși de societate.

În România, acestă zi a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2012. Pentru a marca importanța acestei zile, anul acesta, ca și în anul 2014, Palatul Victoria va fi luminat, joi, 26 Martie 2015, începând cu ora 18:30, în culoarea simbol a acestei zile, culoarea mov.

În această zi suntem îndemnați să purtăm culoarea mov sub orice formă, în semn de respect față de cei afectați de această boală . Prin discuții libere, prin informări, prin acțiunile noastre putem adduce o contribuție fenomenului de înțelegere, acceptare și suport pentru cei ce suferă de această afecțiune.





Sursa foto : www.wallpapersonview.com

duminică, 22 martie 2015

Alege să fii informat! - 22 martie - Ziua mondială a apei

În data de 22 martie a fiecărui an sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Astfel, în anul 1992, în cadrul Adunării Generale Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare ce a avut loc la Rio de Janeiro s-a stabilit ca data de 22 martie a fiecărui an să fie marcată de Ziua Mondială a Apei. În România a fost sărbătorită Ziua Mondială a Apei pentru prima dată un an mai târziu, în anul 1993. 

Cum apa este o resursă esenţială a vieţii, sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop evidenţierea necesitatăţii protejării cantitative și calitative a apelor. Fiecare dintre noi este responsabil de valorificarea corespunzătoare a acestei resurse esenţiale vieţii, şi de protejarea ei, de asemenea. 

Tema Zilei Mondiale a Apei din acest an este “ Apa şi dezvoltarea durabilă “. În ţara noastră, peste 80% din resursele de apa potabila provin din Muntii Carpati. Astfel că reteaua hidrografică principală a ţării noastre depinde de apele Carpatilor.

Prin urmare, suntem responsabili de menţinerea cursurilor apelor curate, iar implicarea noastră, a tuturor cetăţenilor este esenţială. Prin acţiunile noastre de voluntariat, prin accentuarea educaţiei ecologice, trebuie să evităm poluarea apelor cauzată de acitivităţile agricole, de activităţi economice sau de inundaţii, tot mai des întâlnite şi în ţara noastră. 

Putem spune că apa este este natură, întreg ecosistemul depinde de circuitul apei în natură.. 

Apa este urrbanizare. În fiecare săptămână peste un million de oameni se mută în oraşe. Aşezările umane s-au dezvoltat de-a lungul surselor de apă, a râurilor şi a lacurilor. De exemplu nu putem vorbi de Paris, capitala Franţei fără să amintim de râul Sena. Sau de Londra, capitala Marii Britanii, fără să amintim de frumuseţea fluviului Tamisa. Excepţie nu face nici capitala ţării noastre, Bucureştiul, ce este străbătut de râul Dâmboviţa.

Apa este energie. Apa generează energie, iar energia este necesară procesului de furnizare a apei. 
Apa este egalitate. În fiecare zi, femeile petrec peste 200 milioane de ore cărând apă. 
Apa este mâncare . Este necesar un litru de apă pentru a iriga un produs ce insumează o calorie.
Apa este izvor de sănătate. Mâinile curate ne pot salva viaţa. În fiecare zi a vieţii noastre avem nevoie de apă pentru a bea, pentru a găti, pentru igiena noastră zilnică. Totodată, procentajul de apă din corpul uman este de 60-70%. .

Sărbătorirea Zilei Internaţionale a Apei are ca scop evidenţierea rolului extrem de important pe care îl are apa în viaţa noastră de zi cu zi. Prin acţiunile noastre din fiecare zi trebuie să contribuim la protejarea acestei resurse atât de importante pentru oameni, pentru viaţă, apa.

joi, 19 martie 2015

Alege să fii informat! - 20 martie - Ziua Internaţională a Fericirii

Ziua Internaţională a Fericirii a fost sărbătorită pentru prima dată în 2013, pe data de 20 martie. Decizia fost luată în 2012 de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).ONU speră ca iniţiativa să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetăţenilor şi să nu îşi mai concentreze eforturile doar pe creşterea economică.

”Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane”, arată Adunarea ONU în Rezoluţia adoptată prin consens. Documentul cere celor 193 de ţări membre să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activităţi educative” şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.

„Fericirea poate avea diferite semnificaţii pentru oameni. Dar toţi putem cădea de acord asupra unui lucru: acela că fericirea înseamnă să lucrăm împreună la încheierea conflictelor, la eradicarea sărăciei şi a altor condiţii regretabile în care foarte mulţi dintre semenii noştri trăiesc”, este mesajul transmis de secretarul Naţiunilor Unite Ban Ki-moon, la prima Zi Internaţională a fericirii.

Ce putem face dacă vrem să fim fericiţi?

- Să luăm decizia de a fi fericiţi şi să facem ceva în acest sens, să nu rămânem în poziţia spectatorului imparţial.

- Să depunem eforturi, să nu dăm înapoi în faţa oricărui lucru dificil; fericirea se cultivă şi se construieşte în timp, puţin câte puţin.

- Să savurăm toate formele de fericire: fericirea că trăim, că avem cele necesare traiului, că aparţinem unei familii, colectivităţi şi că putem face multe activităţi.

- Să nu ne lăsăm pradă mâhnirii, oferindu-ne mici momente de fericire şi detaşare, cât mai des posibil.

- Să facem din fericire un scop, nu o obsesie.

- Să” grădinărim” fericirea, pentru că ea presupune eforturi şi timp, fără să simţim dezamăgirea dacă ea nu apare imediat.

- Să cultivăm o conştiinţa a fericirii, să ţinem ochii deschişi spre ea.

- Să nu acceptăm nici o fericire care se câştigă în detrimentul celor mai mulţi.

- Să fim optimişti, să presupunem în faţă incertitudinii că există o soluţie favorabilă şi să acţionăm pentru a o pune în practică.

Ziua dedicată ”fericirii mondiale” coincide cu Ziua internaţională a Francofoniei, sărbătorită anual în 20 martie prin diverse manifestări de promovare a limbii franceze. Pe data de 20 martie este marcat şi echinocţiul de primăvară.





ziarulunirea.ro

marți, 17 martie 2015

Alege să fii informat! - 17 Martie – Ziua Internațională a Asistenței Sociale

În fiecare an, pe 17 Martie sărbătorim Ziua Internațională a Asistenței Sociale. Este un prilej bun pentru a promova importanța deosebită pe care o are profesia de asistent social și contribuția extraordinară pe care cei ce îmbrățișează această profesie o au pentru societate. 

Ziua Internațională a Asistenței Sociale se află deja la cea de-a opta celebrare și este îndeosebi promovată de Federația Internațională a Asistenților Sociali (IFSW) iar România este o țară membră a Federației Internaționale a Asistenților Sociali (IFSW). 

La nivelul fiecărei țări se organizează diferite acțiuni și activități ce au ca scop promovarea muncii și activităților sociale. Deși munca unui asistentilor sociali nu este deloc ușoară, prin devotamentul și dăruirea față de profesie de care acești lucrători dau dovadă zi de zi, prin suportul și îndrumarea pe care le oferă necontenit, fac din societatea noastră o societate mai bună.

Sursa foto : www.ifsw.org

duminică, 15 martie 2015

Ore gratuite de matematică şi limba română pentru elevii de clasa a VIII-a

Elevii de clasa a VIII-a au început pregătirea pentru Evaluarea Naţională. Orele de matematică şi limba română îi vor ajuta pe absolvenţii ciclului gimnazial să înţeleagă mai bine materia, acolo unde este nevoie, astfel încât rezultatele să fie pe măsura aşteptărilor.

Printre cei care au fost prezenţi să le ureze succes elevilor s-a numărat şi ministrul pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop. Acesta a subliniat faptul că orice elev poate să ajungă acolo unde îşi doreşte doar dacă va fi foarte bine pregătit. Acest lucru indiferent dacă provine din mediul rural sau urban. „Ceea ce face acest grup de doamne şi domni este un sprijin pe care vi-l dă dumneavoastră. Nu toţi copiii de clasa a VIII-a beneficiază de un astfel de suport. Din păcate, trebuie să vă spun că avem cea mai mare rată a abandonului şcolar la nivelul clasei a VIII-a. Îmi doresc ca după participarea dumneavoastră la aceste cursuri să reuşiţi cei mai mulţi să ajungeţi la liceul dorit, apoi la facultate. Sper să aveţi răbdare şi să fiţi atenţi la profesori astfel încât să asimilaţi din cunoştinţele lor. Nu toţi veţi ajunge la licee teoretice. Avem nevoie şi de buni meseriaşi, având în vedere că aceştia sunt bine plătiţi şi căutaţi pe piaţa muncii din România. Vă doresc succes şi sper ca fiecare dintre voi să reuşiţi în viaţă să faceţi ceea ce v-aţi propus”, a subliniat  Liviu Marian Pop.

Acţiunea se va derula până în 30 mai, în fiecare zi de sâmbătă, de la ora 9 la 11 cursurile de matematică, iar de la 11 la 13 orele de limba română. Cursurile sunt susţinute gratuit de profesori voluntari. Cea de-a II-a ediţie a acestui eveniment este organizată de Asociaţia Femeilor Active din Maramureş, preşedinte Gabriela Hofer, Fundaţia Liviu Marian Pop, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare, director Marius Crăciun, precum şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”. 
Pentru cei peste 100 de elevi orele s-au desfăşurat azi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, urmând ca de săptămâna viitoare acestea să aibă loc în aula Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.

luni, 9 martie 2015

Muzică și culoare, la spectacolul caritabil dedicat Zilei Femeii

Fundația Liviu Marian Pop alături de oameni cu suflet din Maramureș a reușit să organizeze spectacolul caritabil dedicat Zilei Femeii. Evenimentul a avut loc vineri, 6 martie, pe scena Teatrului Municipal Baia Mare. Cei care s-au alăturat acestei acțiuni au avut şi posibilitatea de a achiziționa lucrări realizate de elevii Liceului de Arte din Baia Mare.
Timp de o oră și jumătate, rând pe rând, pe scenă au urcat elevi talentați de la Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” și de la Liceul de Arte din Baia Mare. Cel care a deschis programul a fost Petru Suciu, elev în clasa a V-a, cu lucrarea compozitorului Johann Sebastian Bach, la vioară. Alexia Goja a recitat poezia ”Mama”, iar Sonia Rațiu a interpretat melodiile populare ”Am iubit și-am purtat dor” și ”Bade, unde-ai fost aseară”. Aplauze a primit din partea spectatorilor și Raisa Rusz, din clasa a IV-a, care a recitat poezia ”Învățătoarea”, de Nina Cassian. Camelia Crișan i-a încântat pe cei prezenți cu un moment de interpretare la flaut. Au mai urcat pe scenă Alexandra Leșiu, cu un moment de canto clasic, Ioana Sabo cu o interpretare la oboi, Răzvan Duda, clarinet, iar Dan Mureșan şi Mihai Cosma cu câte o poezie. Hohote de râs a stârnit trupa de teatru ”Silver 05” care a reușit să comunice cu publicul și mai ales să îi bine dispună. Designerul Lorand Coza a adus culoare prin prezentarea ținutelor care au prevestit venirea primăverii.

Fundația Liviu Marian Pop i-a răsplătit pe toți cei care au contribuit la reușita acestui eveniment cu câte o diplomă, iar copiii au primit și multe dulciuri. Toate fondurile care au fost donate de spectatori vor fi folosite pentru sprijinirea unor cazuri sociale din Baia Mare.

miercuri, 4 martie 2015

Spectacol caritabil dedicat Zilei Femeii- 6 Martie 2015

Fundația Liviu Marian Pop aduce o rază de lumină și speranță în sufletelor celor  care au nevoie de ajutor. Vineri, 6 martie, de la ora 17.30, va avea loc spectacolul caritabil dedicat Zilei Femeii, pe scena Teatrului Municipal Baia Mare. Programul artistic va cuprinde momente susținute de elevi de la Liceul de Arte din Baia Mare, precum și un show realizat de trupa de teatru ”Silver 05”. Din spectacol nu va lipsi nici Școala de modelling Lorand Coza. Programul va fi dedicat tuturor mămicilor având în vedere că se apropie ziua de 8 Martie. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru o persoană. Acestea pot fi achiziționate sunând la numărul de telefon 0744530508. Toate fondurile care se vor strânge vor fi donate în scop caritabil.